Εν ριπή οφθαλμού η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε επισήμως με επτασέλιδη επιστολή στον ICAO και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεσούσης της τελετής παραλαβής και ένταξης των αεροσκαφών Rafale στην 332 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη μεγάλη ενόχλησή της για την αμυντική αναβάθμιση της Ελλάδας με τα γαλλικά αεροσκάφη.
- Της Κύρας Αδάμ
Προτού καν ολοκληρωθεί η επίσημη τελετή, η Τουρκία είχε προσφύγει στον ICAO και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας». Την αφορμή έδωσε ο διοικητής της 332 Μοίρας, ο οποίος διαβάζοντας την ημερήσια διαταγή για την παραλαβή των Rafale ανέφερε ότι τα αποσυρόμενα Μirage έκαναν «επιχειρησιακές αποστολές για αναχαίτιση και αναγνώριση αδιευκρίνιστων ιχνών που εισήλθαν παράνομα στο ελληνικό FIR», αντί του ορθού όρου FIR Αθηνών, που ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει και όφειλε να γνωρίζει πολύ καλά.
Στην καταγγελία της στον διεθνή οργανισμό και στην ενημέρωσή της προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Τουρκία καταγγέλλει την Ελλάδα «για επιθετική κατακτητική πολιτική σε βάρος της Τουρκίας», με την υιοθέτηση του όρου «ελληνικό FIR». Ειδικά στην ενημέρωσή της προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Άγκυρα… εγκαλεί την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει «αυτή την ανωμαλία της Ελλάδας, η οποία δεν εφαρμόζει τη διεθνή νομιμότητα». Στις τουρκικές καταγγελίες αναφέρονται ονομαστικώς οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και ο πρώην ΑΓΓΕΘΑ και υπουργός ΥΕΘΑ και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κύριοι Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Αποστολάκης και Χριστοδούλου, ότι έχουν χρησιμοποιήσει κατά κόρον τον ανύπαρκτο και υποκρύπτοντα «επιθετικές διαθέσεις προς την Τουρκία» όρο «ελληνικό FIR».
Ο όρος «ελληνικό FIR» είναι πράγματι ανύπαρκτος, αλλά δυστυχώς χρησιμοποιείται ευρέως από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εντός και εκτός της χώρας, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύεται η Άγκυρα για να στηρίξει διεθνώς τους ισχυρισμούς της για τις επιθετικές βλέψεις της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, ειδικά τώρα που αποκτά τα Rafale.
Ο διεθνής Οργανισμός Αεροπλοΐας ΙCAO το 1950 έδωσε την αποκλειστική αρμοδιότητα στην Ελλάδα (με τη σύμφωνη γνώμη και της Τουρκίας), για παροχή εναέριας κυκλοφορίας και έρευνας και διάσωσης στο FIR Αθηνών, δηλαδή στον εθνικό εναέριο χώρο και στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο, χωρίς όμως να του δίνει αρμοδιότητες κυριαρχίας. Το FIR Αθηνών αποτελείται από εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο. Στον εθνικό εναέριο χώρο, που αποτελεί κυριαρχία, η Ελλάδα -και κάθε χώρα στο αντίστοιχο FIR της- ασκεί αποκλειστική κυριαρχία, όχι όμως και στον διεθνή εναέριο χώρο. Ο ΙCAO, για αποφυγή παρανοήσεων και παρερμηνειών μεταξύ εθνικού και διεθνούς εναέριου χώρου, σε κάθε FIR έχει δώσει ονομασίες πόλεων και όχι κρατών (π.χ. Αθήνας, Λευκωσίας, Καΐρου κ.λπ.).
Με τον όρο «ελληνικό FIR» αυτομάτως η Ελλάδα μετατρέπει το σύνολο του εναέριου χώρου σε ελληνική κυριαρχία. Κάτι που σημαίνει νομικά, στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά ότι οποιοσδήποτε στόχος εισέρχεται στο FIR Αθηνών, που η Αθήνα το μετέτρεψε σε «ελληνικό FIR», μπαίνει σε ελληνική κυριαρχία, με αποτέλεσμα αυτό κατά την Τουρκία να ισοδυναμεί με ελληνική, επιθετικά κατακτητική πολιτική εις βάρος της Άγκυρας.
Με τη χθεσινή κίνησή της η Άγκυρα αποκαλύπτει την πρόθεσή της να «παραμονεύει» κάθε κίνηση των Rafale, ώστε να εντάξει και αυτά στον τουρκικό φάκελο για την «επιθετική – κατακτητική βλέψη» της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, ώστε ενδεχομένως να στηρίξει την πολιτική «προληπτικής επίθεσής της» εναντίον της Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμα:
- «Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στη Γαλλία», το μήνυμα Μακρόν στον Μητσοτάκη
- Τα Rafale στην Τανάγρα: «Πάγωσαν» με τις ευχές του Μητσοτάκη
- Ο αγιασμός και το ράντισμα των Rafale «έριξαν» το twitter!
- Τα Rafale στη Τανάγρα – «Καλωσορίσατε στο σπίτι σας»