Δεν φαίνεται να ξεμπερδεύουμε -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- από το φαινόμενο της πανδημίας, η οποία ήρθε και μας άλλαξε τις ζωές. Όσοι έχουν ακόμα στο μυαλό τους τις επιπόλαιες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, «διανύουμε το τελευταίο μίλι», καλό είναι να τις βάλουν στην άκρη, καθώς μία νέα δυσοίωνη πρόβλεψη κάνει λόγο για τον ερχομό μίας πιο σκληρής μετάλλαξης του κορωνοϊού».
«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα με τον κορωνοϊό, θα γίνει κάποια στιγμή ενδημικός, αλλά δεν θα πάψει να είναι επικίνδυνος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Ο καθηγητής εμφανίστηκε ιδιαιτέρως δυσοίωνος για την πορεία της πανδημίας, χωρίς να αποκλείει την εμφάνιση νέας πιο επικίνδυνης παραλλαγής του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι ακόμα και να γίνει ενδημικός δεν θα πάψει να είναι επικίνδυνος.
Πιθανή νέα μετάλλαξη
«Η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής.
Αναφορικά με τους «σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή θάνατοι και διασωληνώσεις ο καθηγητής σχολίασε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων». Σημειώνεται πως τον μήνα Ιανουάριο οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2.400. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, χαρακτήρισε αντιφατική την άρση των περιορισμών.
Ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν εώς και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία», σημείωσε ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.