Φύλαξη ΑΕΙ: Από του… χρόνου και βλέπουμε!

Ακόμα μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση μένει στα λόγια - Ξεκρέμαστοι όσοι ακαδημαϊκοί στηρίζουν την κυβέρνηση για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Must Read

Η αγαπημένη συνήθεια της κυβέρνησης είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά μόνο στα λόγια. Οταν φτάνει στην πράξη, τότε βρίσκει διάφορες αφορμές για να κωλυσιεργεί ή να κάνει πίσω τελικά. Ο,τι συμβαίνει και με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, δηλαδή.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο υπήρχε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επί Χρυσοχοΐδη, η διαρροή του σχεδίου για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στόχος της κυβέρνησης ήταν τον Σεπτέμβριο -του 2021 πάντα- να είχαν γίνει όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες, έτσι ώστε με την έναρξη της πανεπιστημιακής σεζόν τον Οκτώβριο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η φύλαξη των ΑΕΙ.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου ήταν:

1. Η άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη 1.030 ειδικών φρουρών με κριτήρια ΑΣΕΠ.

2. Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και των προσλήψεων, οι επιτυχόντες επρόκειτο να λάβουν τετράμηνη εκπαίδευση, με πρόβλεψη ώστε να μπορούν να ασκήσουν και προανακριτικά καθήκοντα όποτε απαιτείται.

3. Η δράση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας έχει πρώτιστο έργο την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών με συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρωτόκολλο, που θα ακολουθείται σε συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές ή με τις αστυνομικές δυνάμεις, όποτε αυτό απαιτείται.

4. Η επιλογή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που θα διοικούν τις συγκεκριμένες ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ.

5. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός των πανεπιστημίων σε θέματα ασφαλείας, όπως η ελεγχόμενη είσοδος, οι κάμερες και η περίφραξη, αλλά και ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές Αρχές.

Θεωρητικά, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα έπρεπε να είχε αναλάβει τα καθήκοντά της από τον περασμένο Σεπτέμβριο με 1.030 ειδικούς φρουρούς σε τουλάχιστον 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, με διαπιστωμένα ζητήματα ανομίας και βίαιων περιστατικών. Αυτό ήταν το πλάνο.

Εκείνα τα σχέδια, όμως, αράχνιασαν κάπου στο συρτάρι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που δεν είχε τελικά την πολιτική βούληση, αλλά ούτε και το πράσινο φως από το Μαξίμου για να προχωρήσει γρήγορα. Αφήνοντας έτσι ξεκρέμαστους τους πανεπιστημιακούς, που εκλιπαρούσαν για εφαρμογή του σχεδίου το συντομότερο δυνατόν.

Στις 31 Αυγούστου έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής μεταξύ Χρυσοχοΐδη και Θεοδωρικάκου μετά τον ανασχηματισμό. Μία εβδομάδα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περνούσε το μήνυμα της νέας καθυστέρησης, αποδίδοντάς την στην επαρκή εκπαίδευση που θα πρέπει να λάβουν οι… 400 αστυνομικοί των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Στις 26 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκαν οι τελικοί αναμορφωμένοι πίνακες όσων κατ’ αρχάς πληρούσαν τα προσόντα για πρόσληψη και, έχοντας φτάσει πια στις 17 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε μέσω twitter ότι «ξεκινά η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια». Με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δηλώνει ότι «σε τέσσερις μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία».

Σε τέσσερις μήνες, όμως, λήγει το πανεπιστημιακό έτος, συνεπώς η φύλαξη μετατίθεται για μια ακόμα φορά από Σεπτέμβριο και βλέπουμε. Αν, δηλαδή, δεν έχει γίνει πάλι ανασχηματισμός ή ακόμα και εκλογές.

Κάπως έτσι, οι 1.030 ειδικοί φρουροί έγιναν 400, τα 10 ΑΕΙ τα οποία θα φύλαγαν μειώθηκαν σε τέσσερα και ο Σεπτέμβριος του 2021 μεταφέρθηκε έναν χρόνο αργότερα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων…

Ερωτηματικό, βέβαια, παραμένει και το αν οι πρυτανικές Αρχές θα έχουν τη βούληση να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, ξεκαθαρίζοντας έγκαιρα τις αρμοδιότητες μέχρι τότε, αλλά και αν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα περίφραξης, τοποθέτησης καμερών και συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου. Χρονικά, προλαβαίνουν. Το θέμα είναι αν το θέλουν και, κυρίως, αν φοβούνται να προχωρήσουν.

Οταν ψηφίστηκε από τη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2021, το νομοσχέδιο Κεραμέως που περιελάμβανε την «ίδρυση μονάδας και επιτροπής Ασφαλείας και Προστασίας στα ΑΕΙ» και τη «θεσμοθέτηση ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία» υπήρχαν δύο τάσεις: Η μία εκφράστηκε με το σφοδρό κύμα αντιδράσεων κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η άλλη ήταν υπέρ του νομοσχεδίου και έτρεμε αυτό που ακριβώς συμβαίνει: την κωλυσιεργία της κυβέρνησης.

Αυτή η καθυστέρηση είναι που συντηρεί την ανομία και τη βία στα πανεπιστήμια, αυτή είναι που διατηρεί στο στόχαστρο όσους πανεπιστημιακούς είχαν εκδηλωθεί υπέρ του νομοσχεδίου. «Ο,τι είναι να γίνει θα πρέπει να γίνει γρήγορα» έλεγαν από τότε αρκετοί εξ αυτών που τάσσονται σταθερά υπέρ.

Και τελικά η κυβέρνηση έχει «κρεμάσει» επί έναν χρόνο αυτούς ακριβώς που υποστήριζαν τη φύλαξη των ΑΕΙ, με ό,τι κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα συνεπάγεται αυτό. Αλλωστε, τα περιστατικά τρομοκράτησής τους είναι καθημερινά.

Οι 9.000 επιλέγουν την αφωνία, λόγω της τρομοκρατίας από τους «γνωστούς αγνώστους»

Οι πανεπιστημιακοί που μετέχουν στην πρωτοβουλία «Οχι Αστυνομία στα πανεπιστήμια» είναι περίπου 1.000, όταν το σύνολο των πανεπιστημιακών της χώρας ξεπερνά τους 9.000. Οι περισσότεροι, όμως, από τους υπόλοιπους 8.000 που συμφωνούν με το νομοσχέδιο επιλέγουν την αφωνία, λόγω της τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί από τους «γνωστούς αγνώστους» στα ανώτατα ιδρύματα του τόπου. Από το να τους κρεμάνε ταμπέλες και να τους διασύρουν, να τους στοχοποιούν με αφίσες, να τους σπάνε τα αυτοκίνητα, να γράφουν συνθήματα έξω από τα σπίτια τους ή να τους δέρνουν, προτιμούν τη σιωπή.

Γι’ αυτό και είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι πανεπιστημιακοί που παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Η συντριπτική πλειονότητα διαλέγει την «αυτοφίμωση». Σε off the record συζητήσεις, που «ανοίγονται» πιο εύκολα, εκδηλώνουν σταθερά την αγωνία τους επί έναν χρόνο: «Το νομοσχέδιο είναι ολόσωστο, όμως αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Δεν φτάνει μόνο ότι ψηφίστηκε, αλλά κυρίως να υλοποιηθεί».

Η πλειονότητα της κοινωνίας έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών στα πανεπιστήμια. Το ίδιο και η «άφωνη» πλειονότητα των ακαδημαϊκών, οι οποίοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να επιθυμούν τη βελτίωση των παρακμιακών ΑΕΙ. Η κυβέρνηση, όμως, ζητά διαρκώς κι άλλον χρόνο. Κι όσο αφήνει τους μήνες να κυλούν τόσο μειώνει τα στάνταρ της, τόσο κατεβάζει τον πήχη, τόσο υποβαθμίζει την ελευθερία και την ποιότητα της Ανώτατης Παιδείας στη χώρα… Οπως γίνεται με κάθε μεταρρύθμιση που εξαγγέλλει προκειμένου να κάνει απλά το επικοινωνιακό της σόου…

Βασίλης Γαλούπης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This