Λύκος περιφέρεται στην Πάρνηθα
Δυο βίντεο που τραβήχτηκαν από οδηγό αυτοκινήτου, στην Πάρνηθα, στις αρχές Ιανουαρίου, προκαλούν ανησυχία καθώς φαίνεται πως ένας λύκος παραμονεύει. Αν και τα φώτα του αυτοκινήτου πέφτουν πάνω του, δείχνει να μη φοβάται. Ο οδηγός του οχήματος πλησιάζει σε απόσταση 2-3 μέτρων και το αρπακτικό απομακρύνεται μόνο όταν το όχημα αναπτύσσει ταχύτητα.
Τα βίντεο γυρίστηκαν στην περιοχή του τελεφερίκ και αποδεικνύουν ότι οι λύκοι κατεβαίνουν όλο και πιο χαμηλά για να βρουν τροφή. Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες εάν αντιληφθούν ποτέ κάποιο άγριο ζώο να μην το πλησιάσουν και να μην το ταΐσουν.
Όταν κάποιος συναντήσει έναν λύκο πρέπει να δείξει ψυχραιμία μέχρι εκείνος να απομακρυνθεί συνεχίζοντας το δρόμο του. Μόνο εάν ο λύκος πλησιάσει, δείχνοντας ότι δεν φοβάται την ανθρώπινη παρουσία, σε απόσταση κάτω των 20 μέτρων, τότε πρέπει κάποιος να χτυπήσει παλαμάκια, να κουνήσει έντονα τα χέρια του ή ακόμα και να ρίξει κάποια πέτρα.
Συναγερμός στον Διόνυσο
Στον Διόνυσο ο εντοπισμός δύο νεκρών σκυλιών που κατακρεουργηθήκαν από άγριο ζώο σήμανε συναγερμό στις Αρχές. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το άγριο ζώο που κατασπάραξε τα δύο σκυλιά είναι λύκος. Ο Δήμος Διονύσου έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, ενώ τους καλεί να μην αφήνουν σε εξωτερικούς χώρους τροφή για ζώα. Πονοκέφαλο προκαλούν επίσης οι καταγγελίες για μεγαλόσωμο ζώο που προσεγγίσει την περιοχή.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Ο κ. Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, Παναγιώτη Δρούγα έκανε αυτοψία στο σημείο του συμβάντος και ενημερώθηκε για τη διερεύνηση του περιστατικού από το Δασαρχείο Πεντέλης και το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου.
Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε να εξεταστούν λεπτομερώς όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με έρευνα που ίσως απαιτήσει την εκταφή των δύο σκύλων και την παραλαβή δειγμάτων γενετικού υλικού, παρουσία κτηνιάτρου του Δημοσίου. Στόχος είναι, με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» που διαθέτει επιστημονική εμπειρία σχετικώς με τα άγρια θηλαστικά, να διαπιστωθεί εάν η επίθεση στα σκυλιά, τα οποία βρίσκονταν σε περιφραγμένο χώρο, έγινε από λύκο ή κάποιο άλλο ζώο και αναλόγως να δοθούν περαιτέρω οδηγίες σε εμπλεκόμενους φορείς και κατοίκους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του Δασαρχείου Πεντέλης, Αθανάσιος Ρέππας, ο Προϊστάμενος του Δασονομείου Αγίου Στεφάνου, Κώστας Μούγιος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, Μανόλης Κόκκαλης καθώς και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου και της τοπικής φιλοζωικής οργάνωσης.
Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ενημέρωση του κοινού εντάσσεται και η άμεση έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου, με χρήσιμες οδηγίες για την προστασία των πολιτών και των κατοικίδιων ζώων τους, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ».
Η δήλωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά
«Αν πρόκειται για λύκο, θα προχωρήσουμε σε μέτρα, όπως η σήμανση στην περιοχή και η ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία τέτοιου είδους θηλαστικού, ώστε να αποφύγουμε τη σύγκρουση ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και άγριων ζώων. Παρ’ όλα αυτά ας περιμένουμε να δούμε τι θα πουν οι επιστήμονες. Θα δράσουμε βάσει στοιχείων με τη βοήθεια του Δασαρχείου και του Δασονομείου. Πάντως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση άγριων ζώων σε τέτοιες περιοχές με δάση και βουνά δεν είναι η εξαίρεση, είναι κάτι φυσιολογικό. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ισορροπία, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς, ούτε η άγρια πανίδα ούτε οι άνθρωποι και τα κατοικίδιά τους».