Σε έξαρση η πανδημία με πάνω από 100 νεκρούς καθημερινά, χιλιάδες κρούσματα και διασωληνωμένους που ξεπερνούν τους 500. Στα ύψη ξανά οι σκληροί δείκτες με τον κορωνοϊό να μην υποχωρεί με τίποτα. Την ίδια ώρα, παρατηρείται τρομακτική αύξηση του ιικού φορτίου.
Παρά την πειθαρχία του κόσμου στις συστάσεις της κυβέρνησης -από τη χρήση της μάσκας παντού μέχρι την τήρηση των μέτρων προστασίας-, η κακή πορεία της πανδημίας και οι άστοχες προβλέψεις των ειδικών οδηγούν σε πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό του επιτελείου δεν φαίνεται να συγκινούνται, τουναντίον με τις επιλογές τους αποδεικνύουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι…
Παγώνη: «Θάνατοι και ασθενείς ΜΕΘ θα αργήσουν να μειωθούν»
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ξεκαθαρίζει ότι αργεί πολύ το τέλος της πανδημίας, παρά το ότι η κυβέρνηση για καιρό προσπαθεί να μας πείσει ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι»… «Οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι ασθενείς ΜΕΘ θα αργήσουν να μειωθούν, γιατί όταν είσαι στη μονάδα και έχεις τις επιπλοκές σου, είναι δύσκολο να πάρεις εξιτήριο. Σιγά σιγά με αργούς ρυθμούς σταδιακά θα γίνει αυτό. Οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάει μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Εάν αυτή τη στιγμή, που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εστίαση, θα πάμε με το σκεπτικό να φάμε και να διασκεδάσουμε, πάντα με προσοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σαρηγιάννης: «Έρχεται αύξηση κρουσμάτων»
«Καμπανάκι» κρούει για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο». Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75. Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως λόγω του μη εμβολιασμού στην τρίτη δόση.
«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Όμικρον. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα, και Όμικρον σε ανεμβολίαστο δεν του δίνει ήπια νόσο», τόνισε ο κ. Σαρηγιάνης.
Από πλευράς του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τόνισε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον», προειδοποίησε. Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε.
ΕΣΥ: Κύμα παραιτήσεων
Όλο και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές εγκαταλείπουν κάθε μέρα τα νοσοκομεία, καθώς δεν είναι μόνο η συνεχής πίεση που δημιουργεί έντονη κόπωση -ψυχολογική και όχι-, ταυτόχρονα και οι αμοιβές τους είναι άκρως χαμηλές. Ενδεικτικό είναι ότι ένας Έλληνας γιατρός παίρνει το 50% του μισθού ενός συναδέλφου του που εργάζεται στη Ρουμανία!
Διαβάστε ακόμα:
«Εκτός ΕΣΥ όποιος δεν εμβολιαστεί» – Εισήγηση Πλεύρη για απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών