Στις ιστολογικές και κυρίως, τις τοξικολογικές εξετάσεις, εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι γονείς της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα, η οποία έφυγε από τη ζωή χωρίς να έχει προσδιοριστεί η ακριβής αιτία του θανάτου της.
Μετά και το τρίτο χτύπημα της μοίρας στον Μάνο Δασκαλάκη και τη Ρούλα Πισπιρίγκου (είχαν χάσει την έξι μηνών Ίριδα προ διετίας και τρία χρόνια πριν την 3,5 ετών Μαλένα) εκτός από τα αναπάντητα γιατί των γονέων, απορίες έχουν και οι επιστήμονες.
Ένας εξ αυτών, ο Ιατροδικαστής Αθηνών Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος έκανε τη νεκροψία στην 9χρονη Τζωρτζίνα Δασκαλάκη. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το παιδί έφυγε τόσο ξαφνικά. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει. Υπήρχε απινιδωτής, στην Πάτρα το είχαν ‘ασφαλίσει’, τι να πω, περιμένω με αγωνία να δω τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις», δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Ο έμπειρος ιατροδικαστής στην έκθεσή του είχε χαρακτηρίσει «απροσδιόριστη» την αιτία θανάτου της μικρής και οι εξειδικευμένες εξετάσεις στα όργανα της Τζωρτζίνας ίσως δείξουν τι ακριβώς συνέβη. Ακόμα και αν δεν το κάνουν όμως, θα συνεχιστεί η διερεύνηση, ανάλογα και με το τι θα δείξουν οι τοξικολογικές εξετάσεις που αναμένονται.
Το κακό είναι ότι μόνο δύο εργαστήρια κι αυτά στην Αθήνα, κάνουν τέτοιου είδους εξετάσεις και καθυστερούν σημαντικά λόγω φόρτου εργασίας (δύο, τρεις, μπορεί και περισσότερους μήνες). Σύμφωνα με τον κ. Μπουζιάνη, έχει ζητηθεί επίσπευση των διαδικασιών λόγω της κατάστασης, ώστε να καταφέρει να ολοκληρωθεί η έρευνα σε 15 ημέρες.
Το ιστορικό
Την άνοιξη του 2021, η Τζωρτζίνα εμφάνισε καρδιακό πρόβλημα και χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ μέχρι τον Ιούλιο. Η μικρή με τη βοήθεια των γιατρών φάνηκε τα κατάφερε να κερδίσει τη μάχη, αλλά χρειάστηκε να μεταφερθεί στην Αθήνα λόγω της εγκεφαλίτιδας που υπέστη, η οποία της άφησε μια αναπηρία.
O Διευθυντής ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ, Ανδρέας Ηλιάδης, έλεγε τότε: «Πιστεύαμε πως είχαμε ασφαλίσει το παιδί. Την Τζωρτζίνα μας. Τα είχε καταφέρει. Πριν λίγες εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ακόμη και ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη, δεν είχε ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της.
Το 2020 η οικογένεια Δασκαλάκη θρήνησε το δεύτερό της παιδί, την μόλις έξι μηνών Ίριδα. Τη νεκροψία είχε κάνει η Αγγελική Τσιόλα και διαπιστώθηκε ότι τα βρέφος είχε αγενεσία φλεβοκόμβου, ένα σπάνιο εκ γενετής καρδιακό νόσημα.
Το νόσημα είναι εκφυλιστικό και κανείς δεν γνώριζε για την ύπαρξή του, μέχρι που το παιδί κατέληξε και έγινε η νεκροψία.
Το δράμα της οικογένειας είχε ξεκινήσει το 2019, με την απώλεια της Μαλένας σε ηλικία 3,5 ετών. Η μικρή πάλευε με τη λευχαιμία και όλα έδειχναν ότι θα έβγαινε νικήτρια. Ο Ιατροδικαστής που είχε κάνει τη νεκροψία είχε γράψει στην αναφορά του ως αιτία θανάτου την «ηπατική ανεπάρκεια».
Ωστόσο, σύμφωνα με Πατρινούς ιατροδικαστές, αυτό δεν αποτελεί αιτία θανάτου. Αυτό κινητοποίησε τον Μάνο Δασκαλάκη, ο οποίος στράφηκε νομικά κατά του ιατροδικαστή Αθηνών αλλά και του παθολογοανατόμου για «ασαφές συμπέρασμα» και λανθασμένη αιτία θανάτου.
Κάπως έτσι και με την τραγωδία αυτής της οικογένειας να είναι αδιανόητη, έχοντας χάσει τρία παιδιά μέσα σε τρία χρόνια, οι γιατροί αποφάσισαν να επιμείνουν στη διερεύνηση των θανάτων, μην μπορώντας να εξηγήσουν γιατί έχουν συμβεί.
Βάσει του γονιδιακού ελέγχου, η «κληρονομικότητα δεν έχει σχέση με τους θανάτους», ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που λένε πως δεν είναι απίθανο να υπάρχει κάποια σύνδεση που δεν φάνηκε στον εργαστηριακό έλεγχο που έγινε.
Διαβάστε ακόμα: