Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τις αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Πάτρα. Στο «μικροσκόπιο» για αρχή βρίσκεται ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας, με τους επιστήμονες να αναζητούν τι είναι αυτό που προκάλεσε τον ξαφνικό χαμό του παιδιού.
Μιλώντας για τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί, ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Ρίου Περικλής Νταβλούρος σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Live News ότι «δεν κατέγραψε επικίνδυνη αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν θάνατο».
Εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους η καρδιά μπορεί να σταματήσει, ο κ. Νταβλούρος τόνισε ότι γίνεται «είτε ως αποτέλεσμα μίας πολύ άσχημης ταχυκαρδίας, στην οποία χρειάζεται ο γιατρός να δώσει ηλεκτροσόκ, είτε από βραδυκαρδία».
«Ο βηματοδότης προφυλάσσει από τις βραδυκαρδίες, ενώ ο απινιδωτής από τις κακές ταχυκαρδίες. Οι σύγχρονοι εμφυτευμένοι απινιδωτές είναι και βηματοδότες, το ανάποδο δεν ισχύει» σημείωσε ο ίδιος.
Μάλιστα όπως πρόσθεσε, η αποτελεσματικότητα του σύγχρονου απινιδωτή ανέρχεται γύρω στο 98%: «Το μηχάνημα δεν μπορεί να δώσει σήμα εάν η καρδιά δυσλειτουργεί. Μία καρδιά που λειτουργεί τέλεια μπορεί να κάνει αρρυθμίες. Το σωστό είναι ότι το μηχάνημα δεν έχει καταγράψει κάποια κακή αρρυθμία, δεν καταγράφηκε κάποιος από τους μηχανισμούς αιφνιδίου καρδιακού θανάτου. Ακόμα και από ελληνικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί με αιφνίδιους θανάτους σε νεαρά άτομα, το 65% είχαν ταυτοποίηση καρδιολογική, το 17% ήταν αίτια που δεν οφείλονταν σε καρδιά και στο 18% δεν βρέθηκε κανένα αίτιο», σημείωσε.
«Τοποθετήσαμε απινιδωτή για να διασφαλίσουμε το παιδί από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα»
Την ίδια ώρα, ο παιδοκαρδιολόγος Γιάννης Παπαγιάννης ο οποίος ανέλαβε την 9χρονη, μίλησε στην ΕΡΤ για την τοποθέτηση του ειδικού μηχανήματος: «Η τοποθέτηση του απινιδωτή έγινε με γνώμονα ότι υπήρχε ένα ανεξήγητο συμβάν στο παιδί, της απώλειας συνείδησης που συνδεόταν με σπασμούς που δεν ξέραμε ακριβώς σε τι οφείλονταν. Επιπλέον, είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους στην οικογένεια», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς αναλάβαμε το παιδί από το νοσοκομείο του Ρίο, στην Πάτρα, όπου το παιδί είχε εξετασθεί και δεν βρέθηκαν σαφή αίτια. Μας ζητήθηκε και από τους γιατρούς και από την οικογένεια να τοποθετήσουμε τον απινιδωτή για να το διασφαλίσουμε από τυχόν αρρυθμιολογικά συμβάντα».
Όπως εξήγησε ο γιατρός, οι εξετάσεις που έγιναν στην 9χρονη δεν έδειξαν αρρυθμίες ή σύνδρομα, ωστόσο όπως είπε «υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες διαφεύγουν ενός βασικού ελέγχου και μπορούν να συμβούν μόνο υπό σπάνιες συνθήκες. Γι’ αυτές τις σπάνιες καταστάσεις τοποθετήσαμε τον απινιδωτή».
Δείτε επίσης:
- Ξέσπασμα δικαστικού της Πάτρας: «Ή στην Αστυνομία ή οι δημοσιογράφοι… βλέπουν πολύ CSI»
- Γιατί μπορεί να μην εξιχνιαστούν ποτέ οι θάνατοι των 3 κοριτσιών στην Πάτρα
- Παιδοκαρδιολόγος Τζωρτζίνας: «Απολύτως αναληθές ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή»