Αναφορά στην ελληνική εξωτερική πολιτική έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του στο πάνελ με θέμα “Politics and International Relations” που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα του LSE στο πλαίσιο του Συνεδρίου “Greece 2022: Semper Ad Meliora”.
«Η Ελλάδα, παρά τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον σταθεροποιητικό της ρόλο και να αποτελεί παράγοντα ασφαλείας, αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, εφαρμόζοντας μια εξωτερική πολιτική, η οποία έχει μονίμως ως βάση της τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό προωθεί και την υποψηφιότητα της για την εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ελλάδα και η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζουν σειρά προκλήσεων, από την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, τις προσπάθειες για σταδιακή επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα, αλλά και την εμφάνιση πιθανών ενόπλων συρράξεων. «Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και συνεχών μεταβολών, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν παρέμεινε αδρανής, απλός παρατηρητής των εξελίξεων» συμπλήρωσε.
«Δυστυχώς, όμως, μία χώρα της αμέσου γειτονίας μας συνεχίζει να αγνοεί τους βασικούς αυτούς κανόνες»
Ο Νίκος Δένδιας συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα επέκτεινε το πεδίο δράσης της και ενίσχυσε περαιτέρω τις συμμαχίες και τις εταιρικές σχέσεις της τόσο στην άμεση γειτονία της, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, και τα Βαλκάνια, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, οικοδομώντας σχέσεις με νέους εταίρους στην Αφρική, την Ασία, και τη Λατινική Αμερική. Πάντα στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Και προωθώντας παράλληλα τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αρχής γενομένης από την απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας. Δυστυχώς, όμως, μία χώρα της αμέσου γειτονίας μας συνεχίζει να αγνοεί τους βασικούς αυτούς κανόνες».
Ο κ. Δένδιας ως απόφοιτος του LSE επεσήμανε πως οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κοινότητα συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. «Λειτουργείτε, επιπλέον, ως γέφυρα αλληλεπίδρασης και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ νέων επιστημόνων από τo Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Γι’ αυτήν την άκρως επιτυχημένη συνεισφορά σας, σας συγχαίρω» κατέληξε.