Πολυτέλεια και αισθητική, μυστικές συμφωνίες και παθιασμένοι έρωτες, μαζί με μασκέ πάρτι, γαμήλιες δεξιώσεις και garden parties, καρέ πόκας και μπιρίμπας με vip θαμώνες έχουν υπάρξει στην ιστορία του ξενοδοχείου «Grand Chalet», το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο του 1962 στο ακριβό και ανερχόμενο κοσμικά προάστιο της Κηφισιάς.
Ενα boutique hotel στα πρότυπα των ξενοδοχείων -σαλέ των Γαλλοελβετικών Αλπεων, τύπου Gstaad, St. Moritz, Μεζέβ και Κουρσεβέλ-, δημιουργήθηκε τη δεκαετία των 60s στη θέση Πάτημα ή Επάνω Αμπέλια της Κηφισιάς, σε οικόπεδο 6,3 στρεμμάτων. Στην κατασκευή την παράσταση κλέβουν ξυλοεπενδύσεις, ξύλινα τοιχώματα, τοιχοποιίες από επιχρισμένη οπτοπλινθοδομή, δάπεδα μαρμάρινα και επενδύσεις πέτρας, όπως ακριβώς στα φημισμένα ελβετικά σαλέ.
Το «Grand Chalet» παρέπεμπε περισσότερο σε έπαυλη παρά σε ξενοδοχείο, με λίγους και εκλεκτούς πελάτες -από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ως τον αείμνηστο πρόεδρο του Ολυμπιακού, εφοπλιστή Σταύρο Νταϊφά, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του το είχε αγαπημένο του στέκι. Με μόλις 47 δωμάτια βρισκόταν στο κέντρο ενός καταπράσινου κήπου, όπου εκτός από τα αιωνόβια δέντρα την παράσταση έκλεβαν τα εντυπωσιακά έργα τέχνης.
Σήμα κατατεθέν, όμως, του ξενοδοχείου ήταν η 400 τ.μ. ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του, άκρως εντυπωσιακή για τα πρότυπα της εποχής, όπου οργανώνονταν γαμήλιες δεξιώσεις, βαπτίσεις, garden και barbeque parties. Τους καλοκαιρινούς μήνες η πισίνα γέμιζε όχι μόνο από τους θαμώνες του ξενοδοχείου αλλά και από κοσμικούς λουομένους των βορείων προαστίων, όπου το 2000 η είσοδος για μπάνιο στην πισίνα κόστιζε 7.000 δραχμές και η συνδρομή για όλο τον χρόνο 240.000 δραχμές! Αντίθετα, η είσοδος στο εσωτερικό του πολυτελούς ξενοδοχείου ήταν αυστηρά για τους επιφανείς θαμώνες, όπως ο καπετάνιος Γιώργος Βαρδινογιάννης και άλλα μέλη των παλιών αρχοντικών εφοπλιστικών οικογενειών.
Το ισόγειο του ξενοδοχείου, που βγαίνει στο σφυρί, έχει συνολική επιφάνεια 765 τ.μ. και αποτελείται από χώρο υποδοχής, αίθουσα εστιατορίου, μαγειρείο, επτά δωμάτια, αίθουσα συνεδριάσεων και έναν ημιυπαίθριο χώρο 207 τ.μ. Εκεί οργανώθηκαν στα χρόνια της δόξας του εκατοντάδες εκδηλώσεις, μασκέ πάρτι και συνέδρια. Ο πρώτος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 636 μ. και αποτελείται από δωμάτια με τους βοηθητικούς τους χώρους, στα οποία έχουν μείνει διάσημοι Ελληνες και ξένοι. Ο δεύτερος όροφός του έχει νομιμοποιηθεί δυνάμει της με αριθμό 404/28-12-2007 άδεια νομιμοποίησης της Νομαρχίας Αθηνών – Δήμος Κηφισιάς, έχει συνολική επιφάνεια 656 τ.μ. και αποτελείται επίσης από δωμάτια με ονειρική θέα.
Το τέλος εποχής του συνέπεσε με την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Το 2008 το «Grand Chalet» άλλαξε χέρια και πέρασε στην ιδιοκτησία της εταιρίας Κεφαλάρι Κτηματική Α.Ε., ενώ έναν μήνα αργότερα μπήκε υποθήκη σε ομολογιακό δάνειο 14.000.000 ευρώ. Και ενώ το μέλλον του ήταν αμφίβολο, συνέβη ακόμα ένα τραγικό γεγονός. Τον Ιούνιο του 2011 ο 45χρονος Χρήστος Αποστόλου, γιος της οικογένειας Αποστόλου (σ.σ.: ιδρυτές του ξενοδοχείου), δολοφονήθηκε μέσα στην πολυτελή βίλα του στην Κηφισιά. Μια δολοφονία που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.
Σήμερα, 23 Φεβρουαρίου του 2022, το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει για το ιστορικό «Grand Chalet» της Κηφισιάς. Επισπεύδουσα είναι η Τράπεζα Πειραιώς (ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών και διαχειρίστρια ομολογιακού δανείου) και το ξενοδοχείο βγαίνει στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς τα 5.280.000 ευρώ. Το πολυτελές ξενοδοχείο είναι χρόνια τώρα ερειπωμένο, από το 2011 που έβαλε λουκέτο, και φιγουράρει σαν ξέφραγο αμπέλι με θαμώνες επίδοξους κυνηγούς φαντασμάτων, οι οποίοι προσπαθούν να βιντεοσκοπήσουν υπερφυσικά όντα και αναρτούν βίντεο στο διαδίκτυο. Κάτοικοι της περιοχής μίλησαν στην «Espresso» με αγανάκτηση για την εγκατάλειψή του, αναφερόμενοι σε πολεοδομικές παραβάσεις ακόμα και την περίοδο της δόξας του, ενώ χρόνια τώρα στα άλλοτε πολυτελή δωμάτιά του φιλοξενούνται αρουραίοι, νυχτερίδες και ερπετά…
Το άλλοτε στολίδι της οδού Κοκκιναρά σήμερα ανήκει στην εταιρία Κεφαλάρι Κτηματική – Οικοδομική – Τουριστική – Ξενοδοχειακή και Εκμετάλλευσης Κέντρων Εστίασης Α.Ε. και βγαίνει σε πλειστηριασμό για ομολογιακό δάνειο ύψους 14.715.000 ευρώ. Το ακίνητο βαρύνεται με υποθήκη υπέρ της «Μαρφίν Εγνατία Τράπεζα Α.Ε.». Το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ανήκει πλέον στην αλλοδαπή εταιρία με την επωνυμία Dory Acquisitions Designated Activity Company, που εδρεύει στο Δουβλίνο. Η εταιρία αυτή έχει στην κυριότητα, στη νομή και την κατοχή της το σύνολο των ομολογιών, τις οποίες απέκτησε δυνάμει πώλησης και εκχώρησης από την Τράπεζα Πειραιώς με την από 29/07/2019 σύμβαση πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από δάνεια.