Το Μάτι εκπέμπει SOS: «Μεγάλος κίνδυνος νέας τραγωδίας»

Must Read

Για μεγάλο κίνδυνο νέας τραγωδίας, λόγω κατάρρευσης τμημάτων της ακτογραμμής κάνουν λόγο κάτοικοι στο Μάτι, εκπέμποντας SOS μέσω επιστολής τους προς τα αρμόδια υπουργεία.

Ειδικότερα, η «Ομάδα Πολιτών Παράκτιου Μετώπου Μάτι» σημειώνει στην επιστολή της ότι «μετά την καταστροφική φωτιά, τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων διατρέχουν άναρχα τον οικισμό με κατεύθυνση προς τη θάλασσα και παράλληλα με τα θαλάσσια κύματα διαβρώνουν έντονα το απόκρημνο μέτωπο στο άκρο του υφιστάμενου χωματόδρομου. Τονίζουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων των απότομων πρανών και θέτουμε την πολιτεία προ των ευθυνών της, μεταξύ άλλων, για την ασφάλεια των διερχομένων κατοίκων, επισκεπτών και λουόμενων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην επιστολή:

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονα φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή της περιοχής μας, για την αντιμετώπιση των οποίων το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε ειδικούς επιστήμονες πριν από τη φωτιά του 2018. Μετά την καταστροφική φωτιά, τεράστιες ποσότητες ομβρίων υδάτων διατρέχουν άναρχα τον οικισμό με κατεύθυνση προς τη θάλασσα και παράλληλα με τα θαλάσσια κύματα διαβρώνουν έντονα το απόκρημνο μέτωπο στο άκρο του υφιστάμενου χωματόδρομου. Ήδη αυτός ο χωματόδρομος παρουσιάζει σε πολλά σημεία μεγάλες κατολισθήσεις, ενώ σε άλλα σημεία υπάρχουν ενδείξεις ότι σύντομα θα καταρρεύσουν κι άλλα τμήματα του.

»Λόγω των νέων δεδομένων, η μελέτη θωράκισης της ακτογραμμής από τα φαινόμενα διάβρωσης επικαιροποιήθηκε και το καλοκαίρι του 2020 αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ η επικινδυνότητα του φαινομένου είναι σε γνώση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και το θέμα ανάσχεσης της διάβρωσης και αντιστήριξης των πρανών θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί ως κατεπείγον, παρατηρείται παντελής αδράνεια στην προώθηση της μελέτης. Συνεπώς, μετά την πάροδο ενάμιση χρόνου από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της μελέτης και τις επανειλημμένες επισημάνσεις φορέων και συλλόγων της περιοχής, η διάβρωση του παραλιακού μετώπου συνεχίζεται.

»Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκπονείται για την περιοχή μας, αφορά μελέτες που ανατέθηκαν με επείγουσες διαδικασίες, εκπονήθηκαν τάχιστα και ήδη προωθούνται προς έγκριση. Αυτές οι μελέτες περιλαμβάνουν μάλιστα και την κατασκευή πεζόδρομου στο άκρο του απόκρημνου παράκτιου μετώπου που ήδη καταρρέει, ενώ τα ξύλινα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί για την προστασία των διερχομένων προ της πυρκαγιάς, είναι τα περισσότερα πεσμένα και εγκαταλελειμμένα.

»Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν γίνεται καμία ενέργεια για την προώθηση της μελέτης αντιμετώπισης του φαινομένου διάβρωσης της ακτογραμμής και διευθέτησης των ομβρίων υδάτων της πυρόπληκτης περιοχής, αντικείμενα που θα έπρεπε να προηγηθούν του πολεοδομικού σχεδιασμού και να εφαρμοστούν άμεσα. Τέλος τονίζουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων των απότομων πρανών και θέτουμε την πολιτεία προ των ευθυνών της, μεταξύ άλλων, για την ασφάλεια των διερχομένων κατοίκων, επισκεπτών και λουόμενων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This