Στη Βόρεια Εύβοια του ολέθρου, των 700.000 καμένων στρεμμάτων, ο Πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε αυτάρεσκα πως «μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα ως προς τις αποζημιώσεις». Δήλωση που θα βρει σύμφωνους τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, όχι όμως όσους συγκροτούν την παραγωγική βάση του τόπου.
- Της Ντίνας Ιωακειμίδου
Οφείλουμε πάντως να αναγνωρίσουμε την ταχύτητα με την οποία η επιτροπή Μπένου κινήθηκε, αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο, με μια αιφνιδιαστική επίσκεψή στην περιοχή, για πρώτη φορά έγινε λόγος για Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις (ΟΧΕ). Η οικονομική εξαθλίωση του ντόπιου πληθυσμού προφανώς αποτελεί «ευκαιρία για την κεφαλαιοποίηση της συμφοράς. Την ανεξέλεγκτη δηλαδή εισβολή συμφερόντων, που μεταβάλλουν άρδην τη φυσιογνωμία και το περιβάλλον μιας περιοχής», όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος. Εύλογα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα διερωτάται: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός μιας περιοχής είναι αντικείμενο των Αρχών του κράτους. Ποιος νομιμοποιεί την επιτροπή ιδιωτών ΕΟΑΕ (Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης Εύβοιας) να εκπονεί μελέτες για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του δήμου μας; Δεν υπερβαίνει κατά πολύ τα καθήκοντα κάποιων “εθελοντών” ιδιωτών;»
Διαβάστε ακόμα: Βόρεια Εύβοια: Χορός εκατομμυρίων στον τόπο που αργοπεθαίνει!
Ο δε επικεφαλής του Διαζώματος Σταύρος Μπένος ανακοίνωσε πως μέσα τον Μάρτιο θα παρουσιαστούν οι μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι πολιτικές είναι να αγκαλιαστούν από την τοπική κοινωνία και να έχουν την αποδοχή της κυβέρνησης… καθώς καταβάλλονται προσπάθειες “οικουμενικότητας!”».
Οικουμενικότητα που μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί με προειλημμένες αποφάσεις και χαρακτηριστική περιφρόνηση προς την τοπική κοινωνία, με την υπογραφή μάλιστα και των τοπικών δημοτικών αρχόντων. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής που εστάλη στους δημάρχους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού, στην οποία τονίζεται η ολοκληρωτική απουσία ενημέρωσης. «Δεν λαμβάνουμε ενημέρωση-πληροφόρηση από τις δημοτικές Αρχές για όλα αυτά που συμβαίνουν και για αυτά που θα συμβούν στον δήμο μας. Η ενημέρωση δεν είναι ελλιπής, αλλά ανύπαρκτη. Το αβάσταχτο βάρος της καταστροφής το συμπληρώνει η εκκωφαντική απουσία πληροφόρησης… Τι σκοπεύει ο δήμος να πράξει, ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και όχι μόνο οι “επαγγελματίες”; Εμείς οι κάτοικοι πρέπει να γνωρίζουμε τι και από ποιους σχεδιάζεται για τον τόπο και τις ζωές μας… Είναι απαράδεκτο οι κάτοικοι να είμαστε παραγκωνισμένοι και να μας αγνοούν».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διαζώματος, έχουν δοθεί μόνο για μελέτες 2.000.000 ευρώ -«έχουν ανατεθεί 14 μεγάλες θεματικές μελέτες για το δάσος, για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τις υποδομές»-, που θα απολήξουν σε 14 έργα «φωτοδότες» -ένα ολιστικό ΚΕΠ, ιαματικός τουρισμός, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και το Δίκτυο Επιχειρήσεων, ο φορέας διαχείρισης του νέου δάσους στη Στροφυλιά, το Κέντρο Χωροταξίας και Πολεοδομίας στην Ιστιαία-, ενώ «θα γίνονται και μαθητικές εκδρομές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο δάσος και οι ντόπιοι θα δουλεύουν σαν ξεναγοί»!
Δηλωτικό των προθέσεων της επιτροπής Μπένου είναι το γεγονός ότι η μοναδική μελέτη που αφορούσε το «Δίκτυο Κοινωνικών Υπηρεσιών στη Β. Εύβοια μετά την καταστροφή» απορρίφθηκε. Οπως διαβάζουμε στο εφημεριδάκι «Κνούκλα» (θαμνώδες φυτό της περιοχής, που ήταν το πρώτο το οποίο φύτρωσε μετά την πυρκαγιά), που εκδίδει η Συντονιστική Επιτροπή, «η μελέτη αναφέρεται στις δημόσιες υποδομές που κάθε δημόσια Αρχή οφείλει να παρέχει στους κατοίκους της… Το αξιοπερίεργο είναι η ανυπαρξία κάθε έργου που έχει να κάνει με δημόσιες υποδομές. Δεν έχει αναφερθεί η δημιουργία νοσοκομείου ή κάποια υποδομή για τα παιδιά ή η δημιουργία χώρων άθλησης. Ακόμη και για τα ιαματικά λουτρά στην Αιδηψό σχεδιάζεται περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, αναζητώντας επενδυτή, ενώ τα ολιστικά ΚΕΠ, που έχουν εξαγγελθεί ως έργα-φωτοδότες, ήταν απαραίτητα εδώ και καιρό. Οι κρατικές Αρχές, χωρίς καμία αιδώ, δοκιμάζουν την υπομονή των κατοίκων εδώ και χρόνια…».
Στη Β. Εύβοια, όλες οι κρατικές υπηρεσίες, όπως η Εφορία, τα δικαστήρια, ο ΕΦΚΑ, έχουν συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ξενιτεύονται για απλές διεκπεραιώσεις. Νοσοκομείο δεν υπάρχει, ενώ και τα σχολεία συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα τα παιδιά να διασχίζουν αποστάσεις χιλιομέτρων…
Το «μουσείο Ρητίνης» (στα καμένα) και τα άλλα χαριτωμένα του Μπένου
Να μην εκπλήσσεται ο κ. Μπένος από την καχυποψία των κατοίκων. Οταν έχουν αγνοηθεί και περιφρονηθεί σε τέτοιο βαθμό. Πολλώ δε μάλλον όταν εκτοξεύονται πομφόλυγες στους κατεστραμμένους δημότες που συγκροτούσαν την παραγωγική βάση της περιοχής και τροφοδοτούσαν την επικράτεια με τα παραγόμενα προϊόντα τους. Γιατί έχουν διατυπωθεί απίθανες προτάσεις, όπως «Θα γίνουν ειδικά μονοπάτια για να περνάνε τα ζώα μέσα από το δάσος». Αντιτείνουν οι ντόπιοι: «Μα δεν είναι τρένα τα ζώα για να χρειάζονται ράγες».
«Θα κατασκευαστεί resort σε έκταση του δημόσιου δάσους για ευκατάστατους συνταξιούχους του εξωτερικού». «Και εμείς θα τους πουλάμε τσάι του βουνού;» διερωτώνται οι Β. Ευβοιώτες.
«Θα γίνει μουσείο Ρητίνης» ανακοίνωσε ενθουσιωδώς ο κ. Μπένος. «Μουσείο Ρητίνης χωρίς ρητίνη;» αντιτείνουν ευλόγως. «Θα γίνει το δάσος πανεπιστημιακό». Προ ολίγων δε ημερών εμφανίστηκαν για να φυτέψουν χαρουπιές και κυπαρισσάκια στα καμένα. «Δεν έχουμε ξαναδεί χαρουπιά στη ζωή μας. Τι ενδημικό φυτό λένε αυτοί; Τα αγριογούρουνα της περιοχής θα τις τιμήσουν πάντως» σχολιάζουν σκωπτικά οι κάτοικοι. Και, φυσικά, θα γίνει Αστεροσκοπείο στην Κεράμεια!
Ηταν, λοιπόν, μια τέτοια στιγμή εμπνευσμένων προτάσεων και συνεχών αντιρρήσεων της άλλης πλευράς που ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος γύρισε ενοχλημένος προς τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου κ. Λιαγκάκη και είπε «επιτέλους, μη μου γ…ς τη συζήτηση»!
Η τελευταία κουβέντα σε κάθε περίπτωση ανήκει στους κατοίκους. Και οι διαπιστώσεις τους είναι θλιβερές. «Τα όρνια έχουν πέσει πάνω στο κουφάρι της Β. Εύβοιας» δηλώνουν χαρακτηριστικά.