Με υπαιτιότητα του Υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του, ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, χιλιάδες δικηγόροι και γιατροί διαπίστωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι είχαν μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν και ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους!
Ακόμα χειρότερα, οι απαντήσεις που έλαβαν στο περιβόητο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου, το 1555 (και ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις), ήταν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα», αφού υπάγονται στις ειδικές ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους!
H Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, κατήγγειλε ότι «καρκινοπαθείς με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενής με προγραμματισμένη επέμβαση στο Ωνάσειο, έγκυος με προγραμματισμένες εξετάσεις, ασθενείς με ανάγκη φαρμάκων υψηλού κόστους και διενέργειας εξετάσεων βρέθηκαν αιφνιδίως χωρίς υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους».
Ο λόγος είναι ότι τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, των Ταμείων που συγχωνεύτηκαν σε αυτόν και του ΚΕΑΟ δεν είναι διασυνδεδεμένα, και αυτό έχει ως συνέπεια να μην ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο οι πληρωμές που γίνονται, εν προκειμένω, από τους μη μισθωτούς για τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ετσι, βρέθηκαν εκπρόθεσμοι, και άρα εκτός περίθαλψης, χιλιάδες επιστήμονες.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και οι δικηγόροι στην ανακοίνωσή τους, «σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ από τον e-ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται το πρόβλημα, δεν επιλύεται με πρωτοβουλία του διά της αυτοδίκαιης παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας, μέχρι την επίλυση του προβλήματος. Η επίλυση του προβλήματος μετακυλίεται στους ασφαλισμένους, οι οποίοι καλούνται να προσέλθουν σε τοπικό υποκατάστημα με ραντεβού, τα οποία προσδιορίζονται έπειτα από πολλές ημέρες ή και εβδομάδες», όπως τους κάλεσε ο ΕΦΚΑ να πράξουν με σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, στα τοπικά υποκαταστήματα παρατηρείται ουσιαστική αδυναμία εξυπηρέτησης των δικηγόρων, αφού δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων και λειτουργίας των σχετικών εφαρμογών.
Ταυτόχρονα, σημειώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, παρατηρείται μαζική αποστολή πράξεων βεβαίωσης οφειλών εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής στο ΚΕΑΟ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση του ασφαλισμένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις για εσφαλμένες χρεώσεις (π.χ., συμψηφισμός γραμματίων, ύπαρξη παράλληλης μισθωτής απασχόλησης, λήξη ασφάλισης κ.λπ.), στερώντας την ασφαλιστική ικανότητα και ενημερότητα, την ίδια στιγμή που ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει προβεί σε εκκαθάριση και δεν έχει επιστρέψει ακόμη τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προείσπραξης του 2021.
«Η απαράδεκτη συμπεριφορά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η οποία μας προσβάλλει βάναυσα πρωτίστως ως πολίτες, αλλά και η αδυναμία της για την άμεση επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και να μείνει αναπάντητη», σημειώνουν οι δικηγόροι, που ζητούν από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ:
- Να σταματήσει την απαράδεκτη πρακτική της έκδοσης πράξεων επιβολής οφειλών, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και ακρόαση των ασφαλισμένων.
- Να λάβει μέριμνα, ώστε οι δικηγόροι να εξυπηρετούνται από εξειδικευμένες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, που θα διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό.
- Να επιστραφούν άμεσα τα πιστωτικά υπόλοιπα από τα γραμμάτια προεισπράξεων έτους 2021.
Επίσης, αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην κήρυξη 15νθήμερης στοχευμένης αποχής των δικηγόρων μελών τους από όλες τις δίκες συμφερόντων του e-ΕΦΚΑ και να συνταχθεί σχέδιο αγωγής, το οποίο θα διανεμηθεί στους δικηγόρους μέλη για την κατάθεση μαζικών αγωγών κατά του e-ΕΦΚΑ.
Θολό τοπίο με τη θεμελίωση των μειωμένων συντάξεων των εκπαιδευτικών
Τεράστιο ζήτημα έχει ανακύψει τις τελευταίες εβδομάδες και με τη θεμελίωση των μειωμένων συντάξεων για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, αλλά πιο άμεσα και επιτακτικά των εκπαιδευτικών.
Είναι χιλιάδες αυτοί που με τη βοήθεια νομικών υπέβαλαν παραίτηση, προκειμένου να βγουν στη σύνταξη (ειδικά οι εκπαιδευτικοί είχαν αυτή τη δυνατότητα από την 1η έως τις 11 Φεβρουαρίου), όμως τώρα διαπιστώνεται ότι ενδέχεται να μην έχουν το δικαίωμα, καθώς ούτε ο ΕΦΚΑ ούτε τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν απαντήσει επίσημα αν θα διατηρηθούν τα ηλικιακά όρια θεμελίωσης για μειωμένη σύνταξη για τους ασφαλισμένους που τα συμπλήρωσαν ή τα συμπληρώνουν μετά την 1η/1/2022.
Αυτά είναι:
- με πρόσληψη πριν ή μετά το 1983 και 25ετία ως το 2010 οι άνδρες λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη στα 60 ηλικιακά έτη και οι γυναίκες στα 55
- με πρόσληψη πριν ή μετά το 1983 και 25ετία που συμπληρώνεται το 2011 άνδρες και γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη σε ηλικία 56 ετών
- με πρόσληψη πριν ή μετά το 1983 και 25ετία που συμπληρώνεται το 2012 άνδρες και γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας τους
Με ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας εξαιρέθηκαν από τα μεταβατικά όρια του νόμου 4336/2015 τα ηλικιακά όρια για λήψη μειωμένης σύνταξης μέχρι 31/12/2021. Επομένως, το ερώτημα που απασχολεί τους ασφαλισμένους είναι αν οι ηλικίες 55, 56 και 58 μετά την 1η/1/2022 θα εξακολουθούν να εξασφαλίζουν μειωμένη σύνταξη.
Ο χρόνος όμως μετρά αντίστροφα ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν δικαίωμα έως το τέλος της εβδομάδας να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους, εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να τους αφαιρέσει το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και να αυξήσει εκ νέου τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.