Με τις πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία να βρίσκονται σήμερα στη 15η ημέρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί και η κατάσταση στο -υπό ρωσική κατάληψη- πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, ιδίως μετά τη χθεσινή διακοπή της ηλεκτροδότησής του.
- Update: Όπως μεταδίδει το Reuters, το Yπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, χάρη στην παρέμβαση τεχνικών από τη Λευκορωσία.
Russia says Belarus restores power supply to Chernobyl nuclear plant https://t.co/Q1Sz37AxYi
— 紫苑(Mariko Sakurai) (@purple_aster) March 10, 2022
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρακολουθεί και καταγράφει τις εξελίξεις στο σημείο, για τις οποίες μας ενημερώνει καθημερινά με εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις, ιδίως όσον αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειες για την Ελλάδα.
Σε σημερινή ανακοίνωση της για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουκρανία, η Επιτροπή αναφέρει τα ακόλουθα: «Από χθες έχει διακοπεί η εξωτερική τροφοδότηση με ηλεκτρική ενέργεια της πυρηνικής εγκατάστασης του Τσερνόμπιλ. Η τροφοδοσία παρέχεται πλέον από γεννήτριες. Σημειώνεται ότι όλοι οι αντιδραστήρες του Τσερνόμπιλ έκλεισαν σταδιακά μετά την καταστροφή του 1986. Σήμερα, οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή αυτή περιλαμβάνουν: δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκατάσταση ξηρής αποθήκευσης αναλωθέντων καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών και υγρών αποβλήτων προς περαιτέρω επεξεργασία, τρεις αντιδραστήρες υπό αποξήλωση, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο4 εντός ειδικού περιβλήματος (σαρκοφάγο).
Η απώλεια της εξωτερικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει σημειωθεί έχει αρνητικό αντίκτυπο στις λειτουργίες ασφάλειας, ωστόσο, με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης, δεν δύναται να προκαλέσει κρίσιμες συνέπειες. Δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα ραδιολογικού κινδύνου για την Ελλάδα από το εν λόγω συμβάν, το οποίο, με βάση διαθέσιμες εξειδικευμένες αναλύσεις, δεν δείχνει να συνιστά σημαντικό κίνδυνο ούτε σε τοπικό επίπεδο».