Ερωτήματα εγείρει η απόφαση της διοικήτριας του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός Ελπινίκης Ταβιανάτου» αναφορικά με τη δημιουργία ενός ακόμα κυλικείου εντός του νοσοκομείου, αλλά και τους όρους που αποφάσισε η ίδια να βάλει για τη συμμετοχή εταιριών σε αυτόν τον διαγωνισμό.
Ενώ το νοσοκομείο διαθέτει ήδη ένα κυλικείο, το οποίο διαχειρίζεται ένας ιδιώτης, η διοικήτρια του νοσοκομείου αποφάσισε, χωρίς προφανή λόγο, να πάρει τον χώρο όπου στεγάζεται η τραπεζαρία σίτισης του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο και να τον παραχωρήσει σε άλλον ιδιώτη, ώστε να δημιουργηθεί δεύτερο κυλικείο. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το νοσοκομείο που λειτουργεί εδώ και καιρό χωρίς διοικητικό συμβούλιο, θέμα που ανέδειξε η «δημοκρατία». Αποτέλεσμα είναι όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται από ένα μόνο πρόσωπο.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό μοιάζουν να είναι εκτός πραγματικότητας και κατά πολλούς… φωτογραφικές!
Συγκεκριμένα, η διοικήτρια του νοσοκομείου αποφάσισε μόνη της να βάλει στις προδιαγραφές συμμετοχής στον διαγωνισμό, προδιαγραφές που μοιάζει αδύνατο να ικανοποιεί μια μέση ελληνική εταιρία. Ενδεικτικά, η κυρία Ταβιανάτου έχει βάλει ως όρους για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό:
- χρηματοοικονομική επάρκεια που αφορά τη λειτουργία κυλικείων ή παρεμφερών εκμεταλλεύσεων με δηλωμένο ελάχιστο γενικό ετήσιο κύκλο εργασιών για τις τρεις τελευταίες οικονομικές χρήσεις (έτη 2018, 2019, 2020) ίσο με 3.000.000 ευρώ (ανά έτος),
- πιστοληπτική ικανότητα ίση με ποσοστό 100% της αρχικής εννιαετούς διάρκειας της μίσθωσης, που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξεως των 615.600 ευρώ,
- τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία εκμετάλλευσης κυλικείου, σνακ μπαρ, εστιατορίου σε φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και
- πιστοποιητικά ISO 22301:2019 Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας και ISO 37001 Σύστημα Διαχείρισης της Δωροδοκίας, που παρίστανται παντελώς ασυνήθιστα, άσχετα και σε κάθε περίπτωση απολύτως μη αναγκαία για τη μίσθωση ενός κυλικείου, των οποίων το κόστος λήψης ανέρχεται περί τα 10.000 ευρώ και τα οποία δεν διαθέτουν επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρά μόνο η συγκεκριμένη επιχείρηση που φωτογραφίζεται με τη διακήρυξη.
Όπως εύλογα μπορεί να καταλάβει ο καθένας, οι συγκεκριμένες προδιαγραφές είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μεγάλων εταιριών, οι οποίες έχουν τζίρο εκατομμυρίων και δυνατότητα μεγάλου δανεισμού από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Παρατυπίες
Πλην, όμως, με την απόφαση αυτή η διοικήτρια του νοσοκομείου προέβη σε πλείστες παρατυπίες, οι οποίες συνίστανται στη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, καθώς η ίδια δεν είναι όργανο αρμόδιο να αποφασίσει για τη δημιουργία και την εν συνεχεία εκμίσθωση του κυλικείου.
Συγκεκριμένα, η απόφαση τόσο για τη δημιουργία του κυλικείου, όσο και την έγκριση των όρων της διακήρυξης δεν ελήφθησαν από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, που είναι το μόνο αρμόδιο όργανο, βάσει του άρθρου 7 παρ. 5 αριθμός 13 του νόμου 3329/2005 «Περιφ. Σύστημα ΕΣΥ και Κοιν. Αλληλεγγύης ΔΥΠΕ – Νοσοκομεία» (ΦΕΚ Α’ 81/04.04.2005), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, και το οποίο ορίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου έχει την αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, να «εγκρίνει τις προτάσεις για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου και υποβάλλει στον διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας εισήγηση για την εκποίησή τους».
Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η παραπάνω διακήρυξη αποτελεί πιστή αντιγραφή δύο άλλων προγενέστερων διακηρύξεων, δηλαδή της με αρ. πρωτ. 19895/16.09.2021 διακήρυξης του διαγωνισμού ΣΠ 2/2021 για την εκμίσθωση του κυλικείου εντός του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ», που βρίσκεται στο Μαρούσι Αττικής, και της με αρ. πρωτ. 381/17.01.2022 διακήρυξης του διαγωνισμού για την εκμίσθωση του κυλικείου που θα δημιουργηθεί εντός του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.
Μάλιστα, στην εν θέματι διακήρυξη του κυλικείου του ΓΝΑ «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο ΕΕΣ» και στη σελίδα 38, όπου ενσωματώνεται το συμφωνητικό εκμίσθωσης που θα υπογραφεί με τον πλειοδότη, η διοικήτρια έχει… ξεχάσει να διορθώσει τον τόπο υπογραφής του συμφωνητικού εκμίσθωσης και αναφέρει ως τόπο το Μαρούσι, ενώ το νοσοκομείο βρίσκεται στην Αθήνα!