Διάσταση απόψεων μεταξύ των ειδικών ακόμα και για το αν θα πρέπει να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς τα αυξημένα κρούσματα είναι ένας καθημερινός εφιάλτης και ο ιός δεν φαίνεται να… αποχωρεί! Οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές οπτικές ακόμα και σε τυπικά κομμάτια που αφορούν στον εμβολιασμό.
Πλεύρης: «Από το φθινόπωρο θα επανεξεταστεί η άρση του μέτρου των πιστοποιητικών»
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε περί της κατάργησης των πιστοποιητικών πως, θα τεθεί επί τάπητος μόνο με την προϋπόθεση της επανεξέτασης του μέτρου το φθινόπωρο. Παράλληλα, τόνισε ότι όλα τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν είτε σε αυτή την συνεδρίαση της επιτροπής, είτε στην επόμενη. Σημείωσε δε ότι στόχος είναι όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι να πηγαίνουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, θα αρθεί με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.
Βασιλακόπουλος: «Διαφωνώ με τον Μαγιορκίνη»
Παρότι τα κρούσματα έχουν ανοδική πορεία και οι επιστήμονες λένε ότι «ο ιός ήρθε για να μείνει» συνεχίζονται τα βήματα προς την κανονικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού κοντά στο Πάσχα. «Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και την Μεγάλη εβδομάδα να μην έχουμε Green pass» είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στον αντίποδα όμως, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος διαφώνησε με τις δηλώσεις του κ. Μαγιορκίνη, ότι ίσως μέχρι το Πάσχα να έχει καταργηθεί το Green Pass. «Εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη. Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Πρόσθεσε ότι η άποψή του δε στηρίζεται σε ιδεοληψία αλλά στο ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος.
Ειδικότερα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς «δεν είναι ιδιαίτερα σωστό» να είναι όλα για όλους ελεύθερα. Επανέλαβε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει για λόγους πολιτικής επιλογής «και όχι γιατί υγειονομικά είναι το σωστό».
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, συμφώνησε πως «είναι λογικό το επόμενο διάστημα να μειωθούν τα μέτρα, εάν δεν αλλάξει η εικόνα του κορωνοϊού και να πάμε στην ατομική ευθύνη του καθενός».
Διαβάστε ακόμα:
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί μέχρι το Πάσχα»