Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε σήμερα την αξιολόγησή του για τις επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, βγάζοντας πολλές «κίτρινες κάρτες» στη χώρα μας.
Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνει όποιος διαβάσει την έκθεση.
Από την άλλη βέβαια, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε ότι ο ΟΟΣΑ «αποτιμά θετικά» τις προσπάθειες της Ελλάδας σε αυτό το κομμάτι και αγνοεί εντελώς τις «κίτρινες κάρτες», οι οποίες είναι σαφώς σημαντικότερες από μια απλή συγκαταβατική αναφορά του ΟΟΣΑ σε κάποιες προσπάθειες που ωστόσο χρειάζονται ολοκλήρωση.
Ή δεν ξέρουν αγγλικά στην ΕΑΔ, ή δεν διάβασαν την αξιολόγηση. Εκτός αν υπάρχει και τρίτη επιλογή…
https://twitter.com/nasoskook/status/1506309197142675461
Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία, αξιολογεί και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με την εφαρμογή και την επιβολή από την Ελλάδα της Σύμβασης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας ξένων δημοσίων αξιωματούχων στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές και των σχετικών μέσων.
Η έκθεση παρακολουθεί την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα από την αξιολόγηση της Φάσης 3 το 2015 και μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η Ομάδα Εργασίας χαιρετίζει τα βήματα για τη βελτίωση της ανίχνευσης (σ.σ. της διαφθοράς) με τη συμπερίληψη ξένης δωροδοκίας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς της Ελλάδας και στην Εθνική Αξιολόγηση Κινδύνων κατά του Ξεπλύματος Χρήματος. Ωστόσο, δεν έχει δει στοιχεία για αύξηση του εντοπισμού υποθέσεων δωροδοκίας αλλοδαπών, για παράδειγμα η Ελληνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων (FIU) δεν έχει ακόμη εντοπίσει καταγγελίες για δωροδοκία αλλοδαπών.
Η Ομάδα Εργασίας προτρέπει την Ελλάδα να εφαρμόσει νέα νομοθεσία για τους καταγγέλλοντες, να παρέχει σαφή και ολοκληρωμένη προστασία από αντίποινα στους καταγγέλλοντες δωροδοκίας αλλοδαπών. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να ευαισθητοποιήσει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με τη δωροδοκία από το εξωτερικό για να αυξήσει την ανίχνευση
Η Ομάδα Εργασίας ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη έλλειψη έρευνας και δίωξης υποθέσεων δωροδοκίας αλλοδαπών και σημειώνει ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση στην Ελλάδα πριν από περισσότερα από 24 χρόνια, δεν υπάρχουν ακόμη καταδίκες για δωροδοκία αλλοδαπών.
Στα τέλη του 2020, η Ελλάδα συγχώνευσε την εξειδικευμένη Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στη νέα Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και η Ομάδα Εργασίας θα παρακολουθήσει στενά τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της έρευνας και της δίωξης υποθέσεων δωροδοκίας αλλοδαπών.
Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα εργασίας τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης των διασφαλίσεων για την προστασία των αλλοδαπών διαδικασιών δωροδοκίας που υπόκεινται σε ακατάλληλη επιρροή από ανησυχίες πολιτικής φύσης».
Ολόκληρη η έκθεση του ΟΟΣΑ:
oosa