Μια αδιανόητη κατάσταση ζουν χιλιάδες κάτοικοι στον Κολωνό, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς, εν έτει 2022, λειτουργούν την υγιεινή των σπιτιών τους με βόθρους, εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανικανότητας των εκάστοτε δημοτικών Αρχών!
Είναι τραγικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (λιγότερη των δύο χιλιομέτρων) από το κέντρο της Αθήνας (πλατεία Ομονοίας) και ακόμα δεν έχει γίνει διευθέτηση των λυμάτων και σύνδεση των σπιτιών με αγωγούς του δικτύου της ΕΥΔΑΠ.
Ετσι, δεκάδες τετράγωνα μεταξύ Σεπολίων – Λένορμαν και Λένορμαν – Ακαδημίας Πλάτωνος εξακολουθούν να ζουν σε τριτοκοσμικές υποδομές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγιεινής στην περιοχή. «Οι συνθήκες είναι πρωτόγονες. Οταν πρωτοήρθαμε τη δεκαετία του ’80 να αγοράσουμε σπίτι και να μείνουμε είχαμε μάθει ότι η ευρύτερη περιοχή έχει προβληματική αποχέτευση. Ποτέ ωστόσο δεν διανοηθήκαμε πως θα φτάναμε 40 χρόνια μετά και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα παρά τις αλλεπάλληλες υποσχέσεις που μας έδωσαν όλες οι δημοτικές Αρχές για διευθέτηση του ζητήματος. Υπάρχουν μέρες που η κατάσταση είναι ανυπόφορη από τη μυρωδιά, καθώς υπάρχουν φορές που λύματα και βρομόνερα ξεχειλίζουν από τους βόθρους που έχουν γεμίσει και πέφτουν στον δρόμο. Δεν μπορείς να σταθείς ούτε λεπτό», λέει η κυρία Στέλλα, η οποία μένει κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Ο κύριος Παναγιώτης, κάτοικος κι αυτός της περιοχής, λέει από την πλευρά του: «Στην περιοχή μας, δύο με τρεις φορές τον χρόνο είναι σίγουρο πως θα πλημμυρίσει, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα εδώ είναι ανύπαρκτα. Δεν φτάνει που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές που παθαίνουμε από τις πλημμύρες, έχουμε και τα λύματα να μας κατακλύζουν, καθώς αναδύονται στην επιφάνεια από τους βόθρους κι επιπλέουν στους δρόμους και τις αυλές, με αποτέλεσμα το θέαμα να είναι αποκρουστικό. Μάλιστα για τις επόμενες μέρες, όταν φεύγουν τα νερά και τα λύματα κατακάθονται, η βρόμα είναι τόσο έντονη που θέλεις να εξαφανιστείς».
Το 2016 η πρώτη απόπειρα διευθέτησης του ζητήματος
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη απόπειρα για τη διευθέτηση των λυμάτων και τη σύνδεση των σπιτιών με τους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ έγινε το 2016 με χρήματα του ΕΣΠΑ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Αττικής και ανέλαβε ο Δήμος Αθηναίων να διεκπεραιώσει. Ωστόσο έξι χρόνια μετά το έργο δεν έχει φτάσει ούτε στο 50% του συνολικού σχεδίου για τη διευθέτηση των λυμάτων και τη σύνθεση των βόθρων με το δίκτυο ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ!
Οι κάτοικοι ζητούν, πέρα από την άμεση ολοκλήρωση του έργου, οικονομική κάλυψη στο 100% ή έστω πρόγραμμα επιδότησης εκείνων των κατοίκων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά για τη σύνδεση της οικίας τους με το δίκτυο ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ. Τα έξοδα σύνδεσης με το δίκτυο, σύμφωνα με τον νόμο, ανήκουν στον ιδιοκτήτη.
Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι λόγω της φτωχοποίησής τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, καθώς τα έξοδα είναι μεγάλα. Θα πρέπει να μισθώσουν συγκεκριμένου τύπου εκσκαφέα, ο οποίος θα σκάψει από το σπίτι μέχρι το δίκτυο, να αγοράσουν τις σωλήνες, να πληρώσουν τον άνθρωπο που θα τις συνδέσει και, τέλος, να κάνουν την αποκατάσταση του χώρου.
Μάλιστα, ένα ζήτημα που προστίθεται στη γενικότερη προβληματική κατάσταση που επικρατεί είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής έρχονται συχνά σε παρεξηγήσεις μεταξύ τους για έναν και μόνο λόγο: γιατί κάποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκκενώνουν τους οικιακούς βόθρους με ιδιώτες λυματομεταφορείς, καθώς το κόστος είναι υψηλό, πόσο μάλλον να αναλάβουν όλα τα έξοδα της σύνδεσης με το δίκτυο.
Οι ευθύνες του Δήμου Αθηναίων είναι μεγάλες, με τη δημόσια υγιεινή επί της ουσίας να είναι ανύπαρκτη και να κινδυνεύουν οι κάτοικοι της περιοχής. Δείχνει αμέλεια και αδιαφορία, αφού όχι μόνο δεν ολοκληρώνονται τα έργα στον χρόνο που πρέπει, αλλά δεν υπάρχει και μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση όσων αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά.