Οι επιστήμονες του Τμήματος Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φέρεται ότι έχουν εντοπίσει το φάρμακο το οποίο πιθανόν ευθύνεται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία «έφυγε» τελευταία.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιστήμονες ερευνούν το αν η ουσία η οποία βρίσκεται στο συγκεκριμένο φάρμακο είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του παιδιού ή αν ευθύνεται η υπερβολική δόση του φαρμάκου.
Όπως αναφέρουν πηγές, οι τοξικολογικές εξετάσεις έχουν επαναληφθεί τουλάχιστον τρεις φορές στα όργανα της μικρής Τζωρτζίνας όπου έχει εντοπιστεί η ύποπτη ουσία. Οι ειδικοί καλούνται να ερευνήσουν τη δοσολογία του φαρμάκου προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν σε θεραπευτικά όρια ή αν υπήρξε υπερδοσολογία που μπορεί να σκότωσε το παιδί.
Στα ύψη η τροπονίνη
Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, η ουσία «τροπονίνη» εντοπίστηκε στον οργανισμό του παιδιού να βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές. Όπως αναφέρει το pelop.gr η συγκεκριμένη ουσία που βρίσκεται στο μυοκάρδιο, έπρεπε να ήταν στον οργανισμό του παιδιού έως 15 και εμφανίζεται στο 418.
Η λίστα των φαρμάκων που λάμβανε η 9χρονη εξετάζεται αναλυτικά από τους ειδικούς του του Τμήματος Φαρμακολογίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατροδικαστικής-τοξικολογίας Νίκο Ράικο. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα συνεκτιμηθούν με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών και ο ιατροδικαστής Σωτήρη Μπουζιάνης θα καταλήξει στο συμπέρασμα για το τι προκάλεσε τον θάνατο του μικρού κοριτσιού.
Στη συνέχεια ο ιατροδικαστής θα παραδώσει την έκθεσή του στους έμπειρους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που ερευνούν την υπόθεση, στα χέρια των οποίων θα βρεθεί και η έκθεση του ιατροδικαστή κ. Μπουζιάνη με όλες τις λεπτομέρειες για τον θάνατο της 9χρονης.
Μένει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα από επιστημονική πλευρά για το τι μπορεί να προκάλεσε τον θάνατο στην Τζωρτζίνα και στη συνέχεια οι αστυνομικές αρχές θα κρίνουν εάν στην υπόθεση της Πάτρας υπάρχει εγκληματική ενέργεια αλλά και ποιος ή ποιοι είναι οι θύτες.
Δεν υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα
Υπενθυμίζεται ότι μετά από νέο κύκλο εξετάσεων έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο γονιδιακού προβλήματος στα τρία παιδιά της οικογένειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Από πλευράς του ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων επιμένει στην ασφυξία ως αιτία θανάτου της 9χρονης: «Στα περιστατικά ασφκυκτικού θανάτου, ουσιαστικά μιλάμε για απόφραξη του στόματος και της μύτης. Στους ενήλικες είναι σχεδόν βέβαιο να έχουμε σημάδια πάλης. Στα παιδιά είναι πολύ σπάνιο να βρούμε τραύματα, γιατί τα παιδιά είναι ‘μικρόσωμα’ σε σχέση με έναν ενήλικα. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε το ευτύχημα το οποίο πρέπει να συνεκτιμηθεί, ότι έχουμε τραύματα, μικρά έστω, στη μύτη και στο στόμα. Η σημασία δεν είναι το μέγεθος του τραύματος, σημασία έχει ότι, έχουμε τραύματα στα δύο έξω στόμια των αεροφόρων οδών. Θα μπορούσε να είναι συμβατά με το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου» δήλωσε μεταξύ άλλων.
Δείτε επίσης:
- «Εκκωφαντικά ευρήματα»… Επιμένει στην περίπτωση ασφυξίας για την υπόθεση της Πάτρας ο ιατροδικαστής Λέων
- Πάτρα: Τι είναι η ουσία τροπονίνη που φέρεται να βρέθηκε στην Τζωρτζίνα