Μετά από κύκλους ερευνών, οι επιστήμονες αποκλείουν τα αίτια του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας να προκλήθηκαν από παθολογικά αίτια ή γονιδιακά προβλήματα.
Πλέον οι επιστήμονες του Τμήματος Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης φέρεται ότι έχουν εντοπίσει ένα φάρμακο το οποίο πιθανόν ευθύνεται για τον θάνατο της 9χρονης κόρης του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλα Πισπιρίγκου και μένει να δοθεί η απάντηση για το αν ευθύνεται το φάρμακο στο σύνολό του ή ουσία η οποία εμπεριέχεται στο συγκεκριμένο φάρμακο και έχει χορηγηθεί σε υπερβολική δόση.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ουσία «τροπονίνη» εντοπίστηκε στον οργανισμό του παιδιού να βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές. Όπως σχολίασε στο Star ο Πάνος Σόμπολος, η συγκεκριμένη ουσία έπρεπε να ήταν στον οργανισμό του παιδιού έως 15, ωστόσο εμφανίζεται στο 418.
Ο κ. Σόμπολος, τόνισε ότι οι γιατροί αναφέρουν στον ιατρικό φάκελο της 9χρονης ότι μετά από σειρά εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι το παιδί δεν είχε καρδιακό πρόβλημα: «Ο μέσος όρος στις τιμές είναι από 0-15 και η Τζωρτζίνα είχε 485. Όλοι μου είπαν ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά. Τι σημαίνει η ύπαρξη αυτών των τιμών;», διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος.
Από πλευράς του ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων σχολίασε: «Η ουσία τροπονίνη είναι ένα ειδικό καρδιακό ένζυμο που αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ισχαιμίας, δηλαδή απώλειας οξυγόνου από την καρδιά. Προφανώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αν μιλούσαμε για έναν πολύ μεγάλο άνθρωπο που είχε αγγεία στεφανιαία που ήταν αποφραγμένα, θα μιλάγαμε για ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εάν μιλάμε για αυξημένη τροπονίνη σε έναν ασθενή που έχει πάρα πολύ καλά αγγεία, θα πρέπει να βρούμε το αίτιο» είπε και πρόσθεσε ότι οι γιατροί έχουν πλούσιο υλικό ενώ ταυτόχρονα έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία του καταγραφέα, απινιδωτή και βηματοδότη που δείχνουν την πλήρη καρδιολογική λειτουργία του παιδιού.
«Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα και μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί από το φαρμακείο»
Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το σχόλιο που έκανε χθες στην εκπομπή Live News o κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας. O ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα και ανίατες ασθένειες.
«Μπορεί κανείς να προμηθευτεί πολλά φάρμακα από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή και μερικά από αυτά, πραγματικά μπορεί δημιουργήσουν βλάβη στον οργανισμό και την καρδιά και να προκαλέσουν θάνατο από καρδιακή ανακοπή» σημείωσε ο κ. Σπαντιδέας.
Όπως σημείωσε, «από τη στιγμή που κάποιος γιατρός δεν του χορήγησε κάποιο φάρμακο, το οποίο δεν θα αποσκοπούσε στο θάνατο αλλά στη θεραπεία, το να χορηγηθεί εξωγενώς από κάποιο τρίτο άτομο κάποιο φάρμακο που να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, μπορεί να γίνει». «Αλλά και πάλι θα ήταν ανιχνεύσιμο άμεσα στις εξετάσεις που γίνονται στα τοξικολογικά εργαστήρια» συμπλήρωσε ο διδάκτωρ Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
«Ιατρικό λάθος δεν είναι»
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει γίνει ιατρικό λάθος στη χορήγηση φαρμάκων στο παιδί: «Ιατρικό λάθος δεν είναι. Ό,τι φάρμακα δίνουμε -και ιδιαίτερα μέσα σε νοσοκομειακό περιβάλλον- παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, καταγράφουμε τις αντιδράσεις και τα αποτελέσματά τους» ξεκαθάρισε.
Από την πλευρά της η μητέρα ισχυρίστηκε σήμερα ότι για τα υψηλά επίπεδα τροπονίνης που ανιχνεύθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, πιστεύει ότι ευθύνεται η αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής που έγινε στο παιδί της όταν έγινε διακομιδή της σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Δείτε επίσης:
- Η απάντηση της Ρούλας για την ύποπτη ουσία που βρέθηκε στο σώμα της Τζωτζίνας
- Βρέθηκε το «ύποπτο» φάρμακο που μπορεί να σκότωσε την 9χρονη Τζωρτζίνα
- «Εκκωφαντικά ευρήματα»… Επιμένει στην περίπτωση ασφυξίας για την υπόθεση της Πάτρας ο ιατροδικαστής Λέων
- Πάτρα: Τι είναι η ουσία τροπονίνη που φέρεται να βρέθηκε στην Τζωρτζίνα