Παραμένουν ως έχουν τα -εναπομείναντα- περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, με την Επιτροπή των ειδικών να εισηγείται να μην υπάρξει καμία περαιτέρω άρση τους, τουλάχιστον μέχρι την Πρωτομαγιά.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη με βασικό θέμα το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών για τη διασπορά του κορωνοϊού, με την πολιτική ηγεσία να «ρίχνει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση της τμηματικής αναστολής των περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων την -προσωρινή- κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της επίδειξης αρνητικού τεστ για πρόσβαση στην εστίαση και σε χώρους διασκέδασης, φέρεται να αποφάσισε πως η παρούσα επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει, προς το παρόν, επιπλέον «χαλάρωμα».
Αυτό σημαίνει πως και κατά τις ημέρες του φετινού Πάσχα θα εξακολουθούμε να κινούμαστε με μάσκες και πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ανά χείρας για την πρόσβασή μας σε κλειστούς χώρους και να κυκλοφορούμε… μασκοφορεμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε ζητήσει από τους ειδικούς να τοποθετηθούν συνολικά πάνω στο χρονοδιάγραμμα της άρσης των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και το οποίο έχει ημερομηνία έναρξης την 1η Απριλίου και λήξη την 31η Αυγούστου του 2022. Όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν πρέπει να μπουν σε κίνδυνο οι περισσότερο ευάλωτοι συμπολίτες μας, αλλά και η ομαλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σχεδόν απίθανο να καταργηθεί η χρήση μάσκας
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως, με βάση πρόσφατες δηλώσεις επιστημόνων, αλλά και στελεχών κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, πιο γρήγορα και εύκολα θα ανασταλεί η υποχρέωση της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, παρά η χρήση της μάσκας που θα παραμείνει μέχρι τέλους.
Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως «έχουμε περιδίνηση της Ομικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή απο προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη προσβάλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών. Υπάρχει φόβος για επιδείνωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες μέρες, ωστόσο σταθεροποιείται ο δείκτης των θανάτων. Για χθες είδαμε μία αύξηση των διασωληνωμένων, περίπου 11 διασωληνωμένους επιπλέον, μετά από μία βδομάδα επιπέδωσης των διασωληνωμένων, ενώ είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης».