Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε απόψε, λήφθηκαν αποφάσεις για τη διασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού, αν η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Στα μέτρα που εξετάστηκαν είναι οι πρόσθετες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (αυτές που έκλεισε και θέλει να εξαφανίσει εντελώς η Κυβέρνηση… ).
Την σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «σενάρια» εκτείνονται χρονικά μέχρι το Μάρτιο του 2023.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
- Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
- Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
- Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:
- Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
- Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
- Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
- Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
- Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.