Μετά το Χριστός Ανέστη και το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, για κάποιους ξεκινά και η… μάχη (μια από τις πολλές) του τσουγκρίσματος των κόκκινων (ή και άλλων χρωμάτων) αβγών.
Μιας και η Ελλάδα τηρεί σταθερά και με ιδιαίτερη ευλάβεια αυτό το έθιμο, έχει ενδιαφέρον να δούμε μερικά στατιστικά στοιχεία για τον… συμπρωταγωνιστή του οβελία στο πασχαλινό τραπέζι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδας περίπου 300 εκατομμύρια αβγά τσουγκρίζονται κάθε χρόνο στη χώρα μας την περίοδο του Πάσχα!
Η μέση ετήσια παραγωγή αβγού στην Ελλάδα είναι 1,47 δισεκατομμύρια τεμάχια, ενώ ο ετήσιος τζίρος του κλάδου φτάνει τα 150-200.000.000 ευρώ.
Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση (σε ετήσια βάση) είναι 140 αβγά, συμπεριλαμβανομένων και όσων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αρτοσκευασμάτων, ή γλυκισμάτων.
Για το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα, τα νούμερα είναι αμείλικτα. Την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά 40%, από πάνω από 5.500.000 όρνιθες σε 3.500.000.
Δείτε στο γράφημα και μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία: