Η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ανατρέπει την επίπλαστη εικόνα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, με αφορμή την αύξηση του κατώτατου μισθού. Για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα τα 713 ευρώ μεικτά είναι… άπιαστο όνειρο, καθώς εξαναγκάζονται να ζουν όχι με μισθούς πείνας, αλλά με χαρτζιλίκι!
Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης Φεβρουαρίου 2021 του ΕΦΚΑ, πάνω από ένας στους τρεις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα εργάζεται με μερική απασχόληση. Συγκεκριμένα, 773.685 (το 34,7% επί του συνόλου) αμείβονται με 451,20 ευρώ μεικτά, δηλαδή 392,54 ευρώ καθαρές αποδοχές. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν στο ελάχιστο για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών, πόσο μάλλον εάν εργαζόμενος έχει πρόσθετες ανάγκες, όπως είναι το ενοίκιο -με τις τιμές να είναι διαρκώς αυξανόμενες- ή οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.
Αξίζει να προστεθεί ότι για τους 1.486.767 εργαζομένους με πλήρη απασχόληση (65,3% επί του συνόλου) ο μέσος μηνιαίος μισθός διαμορφώθηκε σε 1.227,24 ευρώ (μεικτά). Ετσι, για το σύνολο των 2.223.666 ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα, ο μέσος μεικτός μισθός ανήλθε σε 977,55 ευρώ.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν και το μεγάλο χάσμα που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών εργαζομένων στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικά, ενώ για τους άνδρες εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 1.296,09 ευρώ μεικτά, για τις γυναίκες εργαζόμενες με πλήρη απασχόληση ο μέσος μισθός είναι σημαντικά χαμηλότερος, καθώς διαμορφώνεται σε 1.137,52 ευρώ. Συνεπώς, στο σύνολο των ασφαλισμένων (πλήρης και μερική απασχόληση) ο μέσος μηνιαίος μισθός για τους άνδρες εργαζομένους είναι 1.058,27 ευρώ, ενώ για τις γυναίκες εργαζόμενες είναι 886,28 ευρώ.
Χάσμα παρατηρείται, τέλος, στο ύψος των μισθών και ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς ο μέσος μηνιαίος μισθός για πλήρη απασχόληση σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς ανέρχεται σε 827,40 ευρώ μεικτά, όμως σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 μισθωτούς διαμορφώνεται σε 1.325.24 ευρώ μεικτά. Για μερική απασχόληση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους αμείβονται με 393,95 ευρώ μεικτά, ενώ αντίστοιχα οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 μισθωτούς αμείβονται με 493,58 ευρώ μεικτά.
Οι φόροι εξανεμίζουν την αύξηση που ανακοινώθηκε
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού επιχειρεί να φέρει το οικονομικό επιτελείο. Μπορεί το τελικό ποσοστό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός να προέκυψε κατόπιν εισηγήσεων από τους παραγωγικούς φορείς, ωστόσο φαίνεται πως από την… πίσω πόρτα έγιναν και δεύτεροι υπολογισμοί, προκειμένου να ενισχυθούν με επιπλέον έσοδα τα κρατικά ταμεία.
Για την ακρίβεια ο νέος βασικός μισθός, πέραν από τους 650.000 χαμηλόμισθους, βγάζει κερδισμένη την… Εφορία, αφού όχι μόνο θα αυξηθεί η μηνιαία παρακράτηση φόρου ακόμα και απ’ όσους λαμβάνουν τον νέο βασικό μισθό, αλλά θα εισπράξει και φόρο εισοδήματος κυρίως απ’ όσους δικαιούνται και τριετίες, αφού χάνουν το αφορολόγητο όριο!
Μάλιστα, από την πρώτη ανάλυση των νέων αυξήσεων στον βασικό μισθό προκύπτει πως χιλιάδες εργαζόμενοι είτε θα πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά στην Εφορία, «ροκανίζοντας» τις αυξήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί η όποια άνοδος στις μηνιαίες αποδοχές λόγω της ακρίβειας, είτε θα καταβάλουν φόρο για πρώτη φορά, καθώς έως και πέρυσι καλύπτονταν από το αφορολόγητο όριο.
Χαρακτηριστικά, άγαμος που λαμβάνει τον βασικό μισθό και δικαιούται προσαύξηση, καθώς έχει μια τριετία, θα πληρώσει 60 ευρώ περισσότερα στην Εφορία, καθώς από τα 11,07 ευρώ πέρυσι θα κληθεί να καταβάλει φόρο ύψους 71,68 ευρώ. Αντίστοιχα, εργαζόμενος με ένα παιδί και προσαύξηση μιας τριετίας θα πληρώσει 38,68 ευρώ, ενώ πέρυσι δεν πλήρωσε ούτε ευρώ, ενώ για έναν εργαζόμενο που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό με δύο παιδιά και δύο τριετίες θα πληρώσει φόρο 63,15 ευρώ, ενώ πέρυσι είχε μηδενικό εκκαθαριστικό στην Εφορία. Επίσης, εργαζόμενος με τρία παιδιά και τρεις τριετίες θα πληρώσει για πρώτη φορά 31,75 ευρώ.
Η φορολογία αναμένεται να «ροκανίσει» και τις αυξήσεις της τάξεως του 10% που λαμβάνουν όσοι είναι παντρεμένοι, καθώς πλέον ξεπερνούν το αφορολόγητο όριο, με αποτέλεσμα να λάβουν για τα φετινά τους εισοδήματα χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.