Ανήσυχοι οι επιστήμονες: «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα»

Σε επιφυλακή οι Έλληνες γιατροί για την παιδική ηπατίτιδα

Must Read

Περίπου 170 κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως (σε 12 χώρες), με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα κάποια περίπτωση, αλλά η ανησυχία των γιατρών και ειδικά των παιδιάτρων, είναι μεγάλη και άπαντες παραμένουν σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με την Ινώ Καναβάκη, παιδογαστρεντερολόγο, παιδοηπατολόγο του νοσοκομείου Αττικόν, «όλοι οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή», ενώ σε ερώτηση για το τι μπορεί να γίνει για να προφυλαχθούν τα παιδιά, απάντησε στην ΕΡΤ:

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής και καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουνε μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να κόβεται η αλυσίδα μετάδοσης».

Για τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς, η κ. Καναβάκη επεσήμανε: «Το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος».

Άλλα συμπτώματα που ανέφερε η γιατρός:

  • Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων
  • Κνησμός στο σώμα
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Πόνος στη κοιλιά

Από την πλευρά του, ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Καθηγητής Παθολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας, σχολίασε ότι υπάρχει ανησυχία γιατί η εμφάνιση της οξείας ηπατίτιδας συμπίπτει με τον κορωνοϊό και πρόσθεσε:

«Έως τώρα έχουν αναφερθεί 169 περιστατικά σε 12 χώρες, ωστόσο είναι σποραδικά τα κρούσματα, δεν υπάρχει ταχύτητα εξάπλωσης και δεν έχει χαρακτήρα πανδημικό. Έχει προκαλέσει ανησυχία γιατί δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και ασυμπτωματικά κρούσματα. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νόσησαν με οξεία ηπατίτιδα ή στο σύνολό τους δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού».

Έκανε αναφορά και αυτός στα συμπτώματα και διεμήνυσε ότι δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε:

«Στις ηπιότερες περιπτώσεις μια τέτοια νόσηση μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα ήπιας γαστρεντερίτιδας και να υποχωρούν. Τα βαρύτερα περιστατικά εμφανίζουν ίκτερο και χρειάζονται μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση ήπατος μπορεί να γίνει και στη χώρα μας, ωστόσο στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένη. Είμαστε στις αρχές. Τα πρώτα περιστατικά αναφέρθηκαν μόλις πριν 20 μέρες στη Σκωτία, επομένως δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Να μην πανικοβαλλόμαστε. Να είμαστε σε επιφυλακή να ενημερώνουμε άμεσα τον γιατρό μας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This