Μια κυβέρνηση που προχωρεί σε όλα τα μέτωπα χωρίς σχέδιο είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη. Όταν, μάλιστα, καλύπτει την έλλειψη σχεδίου με εκβιασμούς και νεοφιλελεύθερες εμμονές, τότε η εξίσωση μετατρέπεται σε ένα αίνιγμα για δυνατούς λύτες. Η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλέον έχει αποκαλυφθεί στην ολότητά της: πυγμή και μηδενική ανοχή κατά των αδύναμων και πιστή προσήλωση στην εξυπηρέτηση των πιο ισχυρών οικονομικά παικτών αυτής της χώρας.
Αντίστοιχη φαίνεται πως είναι η στρατηγική που ακολουθεί η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας. Η στενή συνεργάτιδα του πρωθυπουργού και «αγαπημένη» του μεταλλαγμένου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ στενού κύκλου του Μαξίμου έφτασε στο υπουργείο Παιδείας με τις καλύτερες περγαμηνές. Γρήγορα, όμως, μας απέδειξε πως οι πρώτες εντυπώσεις δεν είναι αναγκαστικά και ορθές.
Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η Νίκη Κεραμέως έχει μετατραπεί σε «κόκκινο πανί» για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι μαθητές την έχουν… επικηρύξει για την Τράπεζα Θεμάτων, οι φοιτητές για το κακό χάλι στο οποίο έχουν περιέλθει τα πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικοί για το κλείσιμο σχολών και για το γεγονός πως κινείται ακολουθώντας το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
Τελευταίο θύμα της πολιτικής Κεραμέως φαίνεται πως είναι ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ), ο οποίος καλείται από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είτε να πειθαρχήσει στις εντολές, στα κελεύσματα και τα άγνωστα σχέδια της Νίκης Κεραμέως είτε -σε αντίθετη περίπτωση- να τεθεί στο περιθώριο. Η ιστορία της διανομής των πανεπιστημιακών βιβλίων είναι ακόμα μία μεγάλη πονεμένη ιστορία της μνημονιακής Ελλάδας. Αφού πρώτα «ψαλιδίστηκε» στο ήμισυ ο αριθμός των συγγραμμάτων που διανέμονταν, σήμερα το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να βάλει τέλος στη διανομή των βιβλίων, απαιτώντας από τους εκδότες να τα παρέχουν στο υπουργείο σε ηλεκτρονική μορφή.
Και αν αυτό μοιάζει, εκ πρώτης όψεως, με εκσυγχρονισμό, όσα διημείφθησαν στη συζήτηση μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και της Ένωσης των Εκδοτών αποδεικνύουν, πρώτον, πως το υπουργείο αδιαφορεί για τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων και, δεύτερον, πως δεν έχει το παραμικρό σχέδιο για την παροχή εγγυήσεων για τα συγγράμματά τους.
Όπως μαθαίνουμε από καλά πληροφορημένες πηγές, όταν οι εκδότες επισήμαναν αυτά τα κενά στον γενικό γραμματέα Αποστόλη Δημητρόπουλο, εκείνος δεν δίστασε να τους απειλήσει ευθέως και επανειλημμένως, την πρώτη φορά λέγοντας πως, αν οι ίδιοι δεν έφερναν προτάσεις εντός τριών ημερών, τότε θα προχωρούσε μονομερώς στην απόφαση του υπουργείου. Και αν ο πρώτος εκβιασμός μοιάζει κάπως «light», ο δεύτερος είναι αποκαλυπτικός της λογικής της κυβέρνησης αυτής. «Όποιος μέσα στον Μάιο δεν δώσει το 25% των βιβλίων σε ψηφιακή μορφή, τότε φεύγει αυτομάτως από τις λίστες του υπουργείου» είπε απειλητικά, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκδοτών, οι οποίοι αποχώρησαν από τη σύσκεψη.
Εκδότες: Το υπουργείο αρνείται τον διάλογο
Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Παύλο Παπαχριστοφίλου, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής για το θέμα: «Αυτό που ζητήσαμε οι εκδότες και μετά από απόφαση της γενικής μας συνέλευσης είναι να συναποφασιστεί με το υπουργείο το τεχνικό, νομοθετικό και οικονομικό πλαίσιο της συνεργασίας που θα έχουμε. Δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με ευθύνη του γενικού γραμματέα Αποστόλη Δημητρόπουλου, ο οποίος στη σύσκεψη που συγκάλεσε με το Δ.Σ. του συλλόγου μας, όπως επίσης και τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του ΟΣΔΕΛ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου), αντί για διάλογο προτίμησε την πολιτική των εκβιασμών. Εμείς από την πλευρά μας αποφασίσαμε ομόφωνα να μην παραδώσουμε τα βιβλία μας σε ηλεκτρονική μορφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Όπως γίνεται αντιληπτό, η πολιτική των εκβιασμών του υπουργείου Παιδείας κινδυνεύει να βάλει σε περιπέτειες τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Κι αυτό έχει ως αιτία ένα… καπρίτσιο της υπουργού!