Μαύρο Πάσχα πέρασε ακόμη μια χρονιά ο 77χρονος Διονύσης Μπισκίνης, ο οποίος καταγγέλλει ότι εδώ και σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια βιώνει μια πρωτοφανή απάτη από τον Δήμο Πειραιά, που του έχει στερήσει τη σύνταξη και το εφάπαξ που δικαιούται.
- Από τη Γιώτα Φλώρου
«Το 1987 διορίστηκα ως ημερομίσθιος υπάλληλος στην Καθαριότητα του Δήμου Πειραιά και το 1990 έγινα μόνιμος. Το 2003 ο δήμος έλαβε από το ΙΚΑ την απόφαση της επίσημης συνταξιοδότησής μου. Από το 2003 έως το 2009 συνέχιζα να εργάζομαι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου. Το 2005 ο δήμος μού έστειλε έγγραφο, στο οποίο με απάτη και δόλο ανέφερε πως δεν τους είχα ενημερώσει ότι μετά τη συνταξιοδότησή μου συνέχιζα να εργάζομαι. Το αποτέλεσμα ήταν ο δήμος να επωφεληθεί από το άρθρο 63 του νόμου 2676 του 1999, να με καταλογίσει πρωτοδιόριστο από το 2003 έως το 2009, να μου δώσει το οργανικό ποσό σύνταξης, δηλαδή να παίρνω 700 ευρώ από 1.400, και να μου κάνουν άδικη παρακράτηση στο εφάπαξ» λέει αγανακτισμένος στην «Espresso» ο κ. Μπισκίνης.
Οπως εξηγεί, το άρθρο 63 του νόμου 2676 του 1999 που αφορά την απασχόληση των συνταξιούχων αναφέρει πως «όσοι συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους πρέπει να το δηλώνουν στους φορείς από τους οποίους λαμβάνουν την κύρια σύνταξη. Η παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με τον νόμιμο τόκο υπερημερίας». Ομως, όπως επισημαίνει ο 77χρονος, ο ίδιος δεν είχε την υποχρέωση να ενημερώσει ότι συνέχισε να εργάζεται, καθώς ανήκει στις εξαιρέσεις του συγκεκριμένου άρθρου. Συγκεκριμένα, ανήκει στην περίπτωση δ της παραγράφου 6 του άρθρου 63, η οποία αναφέρει πως οι διατάξεις του άρθρου δεν έχουν εφαρμογή «σε πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας», αφού τη δεκαετία του ’60 είχε μεταναστεύσει στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου εργάστηκε για κάποια χρόνια μετά την επιλογή του από γερμανική επιτροπή.
Γραφειοκρατία
Ο Δήμος Πειραιά έκρινε σκόπιμο να ταλαιπωρήσει τον ηλικιωμένο και να τον μπλέξει σε μια απίστευτη γραφειοκρατία. «Επειτα από δεκάδες αιτήσεις για λύση του θέματος στον Δήμο Πειραιά ο τωρινός δήμαρχος μου ζήτησε να φέρω το έντυπο 205 που πιστοποιεί τον χρόνο ασφάλισης από τη Γερμανία όπου είχα δουλέψει, για να μου δώσουν όλα τα κλιμάκια. Το έγγραφο ανέφερε πως είμαι με τις ευρωπαϊκές διατάξεις και εξαιρούμαι από το άρθρο 63. Το 2019 μου ζήτησαν να φέρω και βεβαίωση από το υπουργείο Εργασίας που να λέει ότι εξαιρούμαι από το άρθρο 63 και ότι δεν είχα καμία υποχρέωση να το αναφέρω ότι ήμουν συνταξιούχος εργαζόμενος» λέει ο κ. Μπισκίνης.
Ομως, παρόλο που έκανε όλα όσα του ζητήθηκαν, από τότε έως σήμερα δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση από τον δήμο σχετικά με την υπόθεσή του, η οποία φαίνεται πως δεν απασχολεί τους αρμοδίους. «Νόμιζα ότι υπάρχει ανταμοιβή για τη σωστή και τίμια δουλειά. Εγώ είχα αναλάβει την οδό Ειρήνης στο Νέο Φάληρο. Καθάριζα με τέσσερις σκούπες! Το 1998 πήρα από τον δήμο τιμητικό δίπλωμα για τον υπερβάλλοντα ζήλο μου. Για ολόκληρα χρόνια δούλευα όλα τα Σάββατα χωρίς να πάρω κανένα ρεπό, τους τα χάρισα! Ακόμα και όταν έβρεχε ήμουν έξω, όταν οι άλλοι κάθονταν στα γραφεία τους. Δεν θέλω τίποτα παραπάνω από τα νόμιμα δικαιώματά μου» λέει με παράπονο ο 77χρονος.