Μαθητές λυκείου στην Κω σχεδίασαν ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εξ’ ολοκλήρου οικολογικό

Το μοναδικό πεντάστερο από υλικά της φύσης, χωρίς μπετό και μεταφορικούς ρύπους

Must Read

Μία ιδέα που είναι φιλική προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα εμπνέει πολυτελεία είχε μία ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Αντιμάχειας, που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα/διαγωνισμό Junior Achievement Greece.

Δέκα υπόσκαφοι οικίσκοι, εμπνευσμένοι από το «Χόμπιτ» του παραμυθένιου κόσμου του Τόλκιν, αποτελούν τουριστικά καταλύματα στην Κω, σχεδιασμένα όχι από διάσημους αρχιτέκτονες, αλλά από αυτούς τους μαθητές. Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης μαθητικής επιχείρησης “παντρεύει” το luxury με το eco friendly και παρόλο που η πολυτέλεια είναι ορατή σε κάθε σημείο της τουριστικής μονάδας Middle Earth Resort, το οικολογικό αποτύπωμά της είναι σχεδόν μηδενικό.

Μπροστά από τις γυάλινες προσόψεις των οικίσκων υπάρχουν φυλλοβόλα δέντρα, που το καλοκαίρι προσφέρουν σκίαση αντικαθιστώντας τον κλιματισμό και το χειμώνα ρίχνουν τα φύλλα τους για να αφήσουν το ηλιακό φως να ζεστάνει το χώρο. Μάλιστα, σε κάθε έναν από αυτούς υπάρχει τζάκι, για να είναι περιττή η χρήση κλιματιστικού και το χειμώνα. Την ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής τουριστική μονάδα συμπληρώνουν το σπα και το εστιατόριο, όπου χρησιμοποιούνται μόνο βιολογικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, έτσι ώστε να μην υπάρχουν μεταφορικοί ρύποι. Τέλος, για τη λειτουργία της εκμεταλλεύεται -λόγω της εύστοχης τοποθεσίας της, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η γεωθερμία.

«Ακριβώς επειδή τα παιδιά βρίσκονται σε ένα νησί, σκέφτηκαν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό με μία ιδέα που να έχει σχέση με τον τουρισμό και αποφάσισαν να σχεδιάσουν ένα ξενοδοχείο. Αναζητήσαμε το διαφορετικό και κατέληξαν σε κάτι που να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα πολυτελείας», δηλώνει η οικονομολόγος και υπεύθυνη εκπαιδευτικός Λουλουδιά Κεφαλά.

«Το ξενοδοχείο θα απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να ζήσουν κάνοντας διακοπές με έναν τρόπο ουδέτερο προς το περιβάλλον και τα παιδιά έχουν ετοιμάσει ένα ολόκληρο σχέδιο γι’ αυτό», επισημαίνει ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Άγγελος Συρίγος, που είναι μέντορας των μαθητών, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του JA Greece «Inspiring Mentoring», όπου διάφορες προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό και αθλητικό κόσμο έχουν αναλάβει μικρά, ακριτικά ή ειδικά σχολεία για να εμπνεύσουν τους μαθητές και να ενδυναμώσουν την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τη δική τους «επιχείρηση».

Το μοναδικό πεντάστερο από υλικά της φύσης, χωρίς μπετό και μεταφορικούς ρύπους

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζετκ, οι μαθητές έκαναν μία πλήρη έρευνα με διάφορους επιστήμονες και επιχειρηματίες καταξιωμένους στον κλάδο τους. Αρχικά, η καθηγήτριά τους Λουλουδιά Κεφαλά, λόγω της καταγωγής της από την Ξάνθη, τους έφερε σε επαφή με το τμήμα αρχιτεκτονικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου έμαθαν για τη μέθοδο rammed earth (πεπιεσμένης γης), έναν τρόπο δόμησης όπου χρησιμοποιείται μόνο πέτρα, άργιλος και ξύλο, υλικά που αφήνουν μηδενικό αποτύπωμα και τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στην τοπική φύση, οπότε ελαχιστοποιούνται οι ρύποι από τα μεταφορικά οικοδομικών υλικών.

«Εκτός από τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσαν ο πρόεδρος της αρχιτεκτονικής Δημήτρης Πολυχρονόπουλος και η λέκτορας Μαρία Γρηγοριάδου, μας βοήθησαν να κάνουμε όλο το business plan της επιχείρησης, δηλαδή να καταγράψουμε τι υλικά χρειαζόμαστε, το κόστος τους για να μπορέσει να χτιστεί, ενώ στη συνέχεια αφιέρωσαν πολύ από τον πολύτιμο χρόνο τους για να κάνουν μέσω τηλεδιάσκεψης μαζί με τα παιδιά τα σχέδια, τις κατόψεις και τις 3D απεικονίσεις, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας, καθώς τα αρχιτεκτονικά προγράμματα είναι πολύ ακριβά και απαιτείται ειδική γνώση για τη χρήση τους», συμπληρώνει η κ. Κεφαλά.

Οι μαθητές τονίζουν ότι η ιδέα τους είναι πλήρως εφαρμόσιμη και ότι το κόστος για το χτίσιμο του Middle Earth Resort δεν είναι υψηλό, αλλά ανεβαίνει με τις υποδομές για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. «Σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν τη γεωθερμία και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούν και την ηλιακή ενέργεια με ηλιακά πάνελ, έτσι ώστε να είναι σχεδόν αυτόνομο, δηλαδή να μη χρειαζόμαστε ηλεκτρική ενέργεια, ώστε σε βάθος χρόνου, να ρίξουμε και το λειτουργικό κόστος, εκτός βέβαια και από το ότι δεν αφήνει ρύπους», εξηγεί η εκπαιδευτικός.

Διακοπές προσαρμοσμένες στο φυσικό τρόπο ζωής, διατροφή με εποχικά προϊόντα και σπα από βιολογικά υλικά

Μία υπερσύγχρονη μονάδα σπα με πολλές υπηρεσίες, δίνει την έξτρα πολυτέλεια στην επιχείρηση, ενώ οι μαθητές υπογραμμίζουν ότι τόσο εκεί, όσο και στο εστιατόριο θα χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά προϊόντα. «Σκέφτηκαν ακόμη στο εστιατόριο να ακολουθείται η Climatarian Diet, μια δίαιτα που έχει περιλαμβάνει μόνο προϊόντα εποχής και όχι θερμοκηπίου, αφού βασικός της στόχος είναι η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Τη συγκεκριμένη δίαιτα τη “δανείστηκαν” από το διαδίκτυο, από τη σελίδα γνωστού σεφ», αναφέρει η κ. Κεφαλά.

Η εκπαιδευτικός στο ΓΕΛ Αντιμάχειας τονίζει ότι κι άλλοι συνάδελφοί της βρέθηκαν στο πλευρό των δεκαοκτώ μαθητών της Α’ και Γ’ λυκείου στηρίζοντας την επιχείρησή τους, όπως ο καθηγητής πληροφορικής Γιάννης Μπουτζίκας και η φιλόλογος Ευαγγελία Πρασουλίδη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This