Βροχή αγωγών και προσφυγών κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η ΕΚΠΟΙΖΩ κατέθεσε χθες τη δεύτερη συλλογική αγωγή της και πρώτη κατά της ΔΕΗ για την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπόθεση ορίστηκε να συζητηθεί την 1η Ιουνίου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, η ρήτρα περιέχει διάφορους δυσπρόσιτους για τον καταναλωτή συντελεστές και μεγέθη, που προσδιορίζονται χωρίς διαφάνεια και καθορίζονται με τρόπο που ουσιαστικά απαγορεύει τη μείωση της χρέωσης, καταδικάζοντας τους καταναλωτές σε συνεχείς και υπέρογκες αυξήσεις.
Στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ προσφεύγει και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει και σε κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με στόχο να εμποδίσει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των μελών της μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας αγωγής. Οι παραγωγοί ζητούν να αναγνωριστεί ως άκυρη και ανίσχυρη η ρήτρα και ο τύπος αναπροσαρμογής, αλλά και ότι η επιπλέον χρέωση είναι αντισυμβατική, παράνομη και καταχρηστική.
Συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ καταθέτει σήμερα και το ΙΝΚΑ, ζητώντας να καταργηθεί οριστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής ως παράνομη, άκυρη, καταχρηστική και επιβεβλημένη με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η οργάνωση θα καταθέσει 20 ξεχωριστές συλλογικές αγωγές, μία για κάθε έναν από τους παρόχους ενέργειας. Μαζί με την αγωγή θα κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, με τη φιλοδοξία να εκδικαστεί το συντομότερο δυνατό.
Πολιτική λύση ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής αιτείται και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Διαβάστε ακόμα: