Δεν χορηγήθηκε η κεταμίνη στη Τζωρτζίνα κατά την ανάνηψη – Αποκαλύψεις από τον γιατρό της Μαλένας

Ποιά ήταν η κατάσταση της Μαλένας πριν πεθάνει και τι υποστηρίζει ο δικηγόρος της Ρούλας για τις νέες αποκαλύψεις

Must Read

Τις δικές της απαντήσεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας δίνει η προϊσταμένη της τοπικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αγγελική Τσιόλα. Μέσω εγγράφου ντοκουμέντου προκύπτει ότι η έμπειρη ιατροδικαστής, η οποία το τελευταίο διάστημα δέχτηκε πυρά από την κοινή γνώμη, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας ενημέρωσε την Εισαγγελία Πατρών και προσπάθησε να αφυπνίσει τις Αρχές, υποδεικνύοντας ότι ενδεχομένως πίσω από τον θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη υπάρχει εγκληματική ενέργεια.

Από την αίτηση-αναφορά την οποία απέστειλε στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών αλλά και στη 18η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, στην οποία είχε ανατεθεί η διερεύνηση του θανάτου της Τζωρτζίνας, η ιατροδικαστής που ερεύνησε την υπόθεση του βρέφους της οικογένειας, της Ιριδας, προχωρά σε αποκαλύψεις. Μέσω της αναφοράς επισημαίνει ότι μετά τη νεκροτομική διερεύνηση του βρέφους υπέδειξε στην οικογένεια να υποβληθεί σε πλήρη γονιδιακό έλεγχο: «Αμεσα επικοινώνησα με την Αστυνομία και ενημέρωσα για τους προβληματισμούς που μου είχαν δημιουργηθεί, καθώς και για την αναγκαιότητα περαιτέρω διερεύνησης προανακριτικά της υπόθεσης, πράγμα που, ούτως ή άλλως, και η Αστυνομία συμφωνούσε εξαρχής μαζί μου».

«Κάποιες ιδιαίτερες συμπτώσεις συνηγορούσαν υπέρ της εκδοχής ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»

Στη συνέχεια της αναφοράς της, η Αγγελική Τσιόλα επισημαίνει ότι, μετά τον θάνατο της Τζωρτζίνας στις 29 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα δύο ημέρες μετά τη διενέργεια της νεκροτομής, επισκέφθηκε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών και του εξέθεσε τους προβληματισμούς της. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισήμανε στον εισαγγελικό λειτουργό «την αναγκαιότητα συνδυαστικής έρευνας – διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης και για τους τρεις θανάτους των παιδιών της οικογένειας, καθόσον τα επιστημονικά και στατιστικά δεδομένα και κάποιες ιδιαίτερες συμπτώσεις συνηγορούσαν υπέρ της εκδοχής ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί πλέον, σε καμία περίπτωση, η εγκληματική ενέργεια».

Μάλιστα, όπως καταγράφει συγκεκριμένα στην αίτησή της, κατόπιν του δικού της αιτήματος διατάχθηκε η κατεπείγουσα προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πατρών προκειμένου να διερευνηθεί για πρώτη φορά σε εισαγγελικό επίπεδο η αιτία που προκάλεσε τους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας.

Στην αίτησή της η κυρία Τσιόλα επισήμαινε ότι πρέπει να κληθεί να συντάξει νεότερη ιατροδικαστική έκθεση για το περιστατικό της Ιριδας, «αφού συνεκτιμηθούν τυχόν παραγγελλόμενες συμπληρωματικές εξετάσεις και τις οποίες θα υποδείξω». Με αυτή τη διατύπωση αφήνει να εννοηθεί ότι μετά την ολοκλήρωση του γονιδιακού ελέγχου στο ζεύγος είναι και η ίδια σε θέση να καταστήσει με σαφήνεια την αιτία θανάτου της Ιριδας, παρά τη σχετική διάγνωση της παθολογοανατόμου Αντιγόνης Μητσέλου, η οποία την απέδωσε σε ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και συγκεκριμένα την αγενεσία φλεβόκομβου.

«Θα πρέπει το πόρισμα να συνδυαστεί με τις μαρτυρίες των γιατρών και τα δεδομένα από το νοσοκομείο»

Το δικό του σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις έκανε και ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πόρισμα των ιατροδικαστών για την υπόθεση, το οποίο και αναμένεται, αναφέρει ότι η ουσία κεταμίνη που ανιχνεύθηκε στη Τζωρτζίνα δε χορηγήθηκε στη διάρκεια της ανάνηψης, ενώ η Τζωρτζίνα ήταν ήδη νεκρή όταν έσπευσαν οι γιατροί της ΜΕΘ να της κάνουν ανάνηψη. Οι ίδιες πληροφορίες από ιατροδικαστικούς κύκλους σημειώνουν ότι το πόρισμα θα αναφέρει ότι από την ώρα που χορηγήθηκε η κεταμίνη στη μικρή Τζωρτζίνα χρειάστηκαν από 6 έως 10 λεπτά μέχρι το παιδί να φύγει από τη ζωή.

«Είναι ένα πόρισμα που αναμένουμε. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες φαίνεται ότι καταρρίπτεται πλήρως ο ισχυρισμός ότι η χορήγηση της κεταμίνης έγινε από γιατρούς κατά τη νοσηλεία του παιδιού. Θα πρέπει το πόρισμα να συνδυαστεί με τις μαρτυρίες των γιατρών και τα δεδομένα από το νοσοκομείο, και νομίζω ότι όλα μαζί θα επιβεβαιώσουν ότι ο θάνατος της Τζωρτζίνας είχε ως αιτία εξωγενή παράγοντα από κάποιο δράστη, προφανώς από τον άνθρωπο που έχει ήδη οδηγηθεί στις φυλακές για το συγκεκριμένο θέμα», σχολίασε ο κ. Λέων.

«Ο χρόνος δράσης έρχεται πολύ πιο σύντομα όταν μιλάμε για τεράστιες συγκεντρώσεις»

Όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής, όταν μιλάμε για το ανώτερο σημείο της δράσης της κεταμίνης στα 20 λεπτά, μιλάμε για θεραπευτική συγκέντρωση. «Όταν μιλάμε για τεράστιες συγκεντρώσεις, ο χρόνος δράσης έρχεται πολύ πιο σύντομα και μιλάμε για τοξικές συγκεντρώσεις που επηρεάζουν και το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα», συμπλήρωσε.

«Για να βγάλουμε το οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να έχουμε τις επίσημες εκθέσεις στα χέρια μας. Ακούστηκε από την υπεράσπιση ότι έχουν βάλει τεχνικούς συμβούλους γιατί αμφισβητούν τα ευρήματα και τα πορίσματα. Στη Τζωρτζίνα δεν έχουμε κάποιο πόρισμα. Το μόνο που έχει ακουστεί δημόσια είναι ότι υπάρχει η κεταμίνη. Με αυτό δε μπορείς να συντάξεις τεχνική έκθεση», κατέληξε ο κ. Λέων.

«Δύο ώρες πριν πεθάνει το παιδί έπαιζε και περπατούσε, δεν μπορεί να είχε ηπατική ανεπάρκεια»

Τον δικό του προβληματισμό διατύπωσε ο θεράπων ιατρός της Μαλένας, σχετικά με την ηπατική ανεπάκρεια ως αιτία θανάτου της 3,5χρονης.

«Η Μαλένα δεν είχε κανένα πρόβλημα. Έκανε η θεραπεία της, έπαιζε, έτρωγε, διασκέδαζε, μιά χαρά ήταν το παιδί. Πήγε κοιμήθηκε και ξαφνικά μας φώνάξαν ότι κάτι συμβαίνει στο παιδί. Τρέξαμε και το βρήκαμε άσφυγμο. Ο θάνατος του παιδιού ήταν αναπάντεχος. Είχα πάρα πολλούς ενδοιασμούς γιατί έγινε, πώς έγινε και μετά μεγάλωσαν οι ενδοιασμοί μου, όταν ήρθε η ιατροδικαστική που έκανε λόγο για ηπατική ανεπάρκεια, γιατί εγώ είχα δει ένα παιδί 2 ώρες πριν πεθάνει, που περπατούσε, που έπαιζε με τα παιχνίδια του , που έτρωγε σουβλάκια. Δεν μπορούσε να έχει ηπατική ανεπάρκεια το παιδί, θα ήθελα να ξέρω πως έφυγε», ανέφερε αρχικά.

Όπως εξήγησε, είχε πει και τότε ότι θα ήθελε να υπάρχει μία κάμερα στο δωμάτιο για να δουν πώς πέθανε το παιδί. «Έτσι ξαφνικά; Ούτε κιχ δεν έβγαλε το παιδί; Ούτε μία φωνούλα; Έχω ζήσει πολλούς θανάτους παιδιών και ξέρω πολύ καλά ότι δεν πεθαίνουν έτσι τα παιδιά. Ήταν η 1η φορά που μου συνέβαινε έτσι ξαφνικά, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος ή κάποιο σύμπτωμα», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Θα έπρεπε να κάνει εμετούς, να κάνει σπασμούς. Εδώ δεν ξέρω εάν άλλαξε θέση σώματος όπως κοιμόταν. Είμαι 100% σίγουρος ότι δεν υπήρχε ηπατική ανεπάρκεια όταν πέθανε το παιδί».

«Ξαφνικά “χτύπησε” η αντλία του παιδιού που έπαιρνε ενδοφλέβια ορό»

Σε ό,τι αφορά στο αδιευκρίνιστο του θανάτου της Μαλένας, ο γιατρός της είπε πως το παιδί  ήταν στην παιχνιδοθεραπεία. «Έπαιζε και έτρωγε με τους γονείς του. Μετά έφυγε ο πατέρας, τους χαιρέτησε, και δεν ασχοληθήκαμε άλλο με το παιδί γιατί δεν υπήρχε κάποιος λόγος. Εκείνη τη μέρα ήταν Σάββατο, ήταν το καλύτερο παιδί του ορόφου. Δε προβλημάτιζε καθόλου. Ήταν τελείως ξαφνικός και μη αναμενόμενος θάνατος. Ένας θάνατος που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί» εξήγησε.

Για την κλήση της Ρούλας ότι κάτι δεν πάει καλά, ενώ το παιδί είχε άριστη κλινική εικόνα, ο γιατρός διευκρίνισε χαρακτηριστικά πως, «κατά τους ισχυρισμούς της μητέρας βγήκε έξω να ζητήσει νοσηλευτική βοήθεια, ενώ κατά τα λεγόμενα των νοσηλευτριών, χτύπησε η αντλία του παιδιού που έπαιρνε ενδοφλέβια ορό για να κρατάμε μία φλέβα ανοιχτή, χτύπησε η αντλία και η νοσηλεύτρια πήγε να δει τί συμβαίνει. Και το παιδί βρέθηκε άσφυγμο, μπλε, πεθαμένο ουσιαστικά».

«Μου έλεγαν: ”το χάσαμε που το χάσαμε το παιδί, δεν θα μας το πετσοκόψουν κιόλας”»

Ο γιατρός του μεσαίου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη επεσήμανε πως την μεγαλύτερη αγωνία την είχε το ιατρικό προσωπικό που ξαφνικά ενημερώθηκε ότι ένα παιδί εντελώς καλά, πέθανε. «Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όταν είπα ότι στο παιδί θα γίνει νεκροτομή, η γιαγιά και η μητέρα αντέδρασαν πάρα πολύ. Μου έλεγαν: ”το χάσαμε που το χάσαμε το παιδί , δεν θα μας το πετσοκόψουν κιόλας” και ότι ”θέλουμε να πάρουμε το παιδί και να πάμε στην Πάτρα”», είπε.

Για το γεγονός εάν ήταν μπροστά ο πατέρας, ο γιατρός ανέφερε: «ναι, ο οποίος όμως δεν έλεγε τίποτα, δεν μιλούσε καθόλου, ήταν σε μία πολυθρόνα και έλεγε “τόση κορτιζόνη πήρε το παιδί τί περιμέναμε να γίνει;”. Απέδιδε τον θάνατο στην κορτιζόνη. Όλα τα παιδιά με λευχαιμία, με την κορτιζόνη γίνονται καλά. Δεν ήταν πρώτη η Μαλένα. Και μάλιστα το παιδί είχε μία λευχαιμία που τους είχαμε τονίσει πως οι πιθανότητες για να γίνει καλά είναι άνω του 95%. Είχε την πιο “καλή” μορφή λευχαιμίας».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε σαφές πως σε ένα ογκολογικό τμήμα υπάρχουν παιδιά που απασχολούν και παιδιά που δεν απασχολούν. «Το παιδάκι δεν αντιδρούσε άσχημα στην θεραπεία, η γενική αίματος ήταν πολύ καλή, γενικά ήταν ένα περιστατικό στο πλαίσιο της ρουτίνας. Εκείνη τη στιγμή δεν μου κίνησε υποψίες ο θάνατός της. Δεν μπορώ να πω ότι η λευχαιμία προκλήθηκε από χορήγηση τοξικής ουσίας. Η λευχαιμία προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η Μαλένα είχε την πιο ήπια μορφή. Το 30% των παιδιών με καρκίνο έχουν οξεία λεμφοπλαστική λευχαιμία» τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Εγώ στο παραπεμπτικό που έστειλα στην Εισαγγελία για νεκροψία – νεκροτομή γράφω για καρδιακή ανακοπή. Δεν γράφω αιτία θανάτου».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η πλευρά της 33χρονης παλεύει με το στατιστικό παράδοξο.

«Ήδη από την πρόσφατη επικαιρότητα έχουμε δύο περιστατικά, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πάτρα, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Αιφνίδιοι θάνατοι μικρών παιδιών, για τους οποίους δεν υπάρχει κάποια άμεση εξήγηση. Παλεύουμε από την πρώτη στιγμή με το στατιστικό παράδοξο», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση της πορείας της κεταμίνης, ο δικηγόρος της 33χρονης είπε: «βλέπουμε πως οι ενέργειες που κάνουμε για να βρεθεί η προέλευση της κεταμίνης, δημιουργούν αναστάτωση σε όσους ασχολούνται με το ζήτημα, ενώ δε θα έπρεπε. Μπορεί να μη βρούμε και ποτέ την προέλευσή της, αλλά θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να βρούμε σχετικές πληροφορίες. Αν δε δοθεί επίσημα η κεταμίνη στον ασθενή, από κάπου υπάρχει έλλειμα. Πρέπει να βρεθεί από πού λείπει».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το πόρισμα των ιατροδικαστών, σύμφωνα με το οποίο η Τζωρτζίνα ήταν ήδη νεκρή όταν κλήθηκαν οι γιατροί για ανάνηψη, ενώ μεσολάβησαν μόλις 6 με 10 λεπτά από τη χορήγησή της, μέχρι να φύγει από τη ζωή, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «δεν μπορώ να σχολιάσω με ασφάλεια ό,τι βασίζεται σε πληροφορίες. Αν ισχύει ότι προκύπτει ενδοφλέβια χορήγηση της κεταμίνης, τότε ο χρόνος δράσης είναι μόλις ένα λεπτό».

Γιατί δεν ήθελαν να γίνει νεκροψία στη Μαλένα

Απαντώντας στο γιατί η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν ήθελε να γίνει νεκροψία στη Μαλένα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει ψυχολογική προέκταση της νεκροψίας – νεκροτομής στο μυαλό των ανθρώπων. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω το ότι ένας γονιός δεν ήθελε να γίνει νεκροψία στο παιδί του» σημείωσε και συμπλήρωσε: «η Ρούλα κάλεσε το ΕΚΑΒ μια μέρα πριν το θάνατο της Ίριδας για πρόβλημα υγείας της μητέρας της»

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κλήση στο ΕΚΑΒ την προηγούμενη μέρα του θανάτου της Ίριδας, χωρίς κάποιος να μιλήσει, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπήρχε ένα οικογενειακό πακέτο που περιλάμβανε όλα τα κινητά τηλέφωνα του ζεύγους και ήταν στο όνομα του συζύγου. «Η αναλυτική κατάσταση των κλήσεων έχει δοθεί σε συγκεκριμένη εφημερίδα. Έχουν πάρει το λογαριασμό έχουν δει τις κλήσεις και παίρνει ο δημοσιογράφος να δει τι κλήσεις είχαν γίνει» υποστήριξε και κατέληξε: «Για πρόβλημα υγείας άλλου μέλους της οικογένειας κλήθηκε το 166. Το πρόβλημα ήταν στη μητέρα της κατηγορουμένης και αναζητήθηκε το εφημερεύων νοσοκομείο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This