Στην αποκάλυψη ότι στα νοσοκομεία της Πάτρας υπήρξαν αναφορές για 3 έως 4 περιστατικά ασθενών που οδηγήθηκαν στο θάνατο εξαιτίας του παθογόνου μύκητα Candida auris, προέβη σήμερα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, προξενώντας τεράστια ανησυχία στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.
Η είδηση, μάλιστα, επιβεβαιώνεται και από τα νοσοκομεία της περιοχής, με την καθηγήτρια κα Μαστοράκου να αναφέρει, μιλώντας στο thebest.gr, ότι είναι η νέα αυτή κατάσταση απασχολεί τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων και προκαλεί ανησυχία γιατί, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της ενδονοσοκομειακής αυτής λοίμωξης. Επεσήμανε δε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας, αφορά κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη θεραπεία.
«Είναι ένας μύκητας, ο οποίος ουσιαστικά εντοπίζεται στις ΜΕΘ και προκαλεί σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα δηλαδή άτομα που έχουν χαμηλή άμυνα του οργανισμού, διότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που έχει εντοπιστεί είναι ότι είναι ανθεκτικός στη θεραπεία, γιατί ναι μεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή, αλλά δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στον συγκεκριμένο μύκητα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία», είπε σχετικά.
Ο μύκητας Candida auris επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris αλλά και γενικότερα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η κ. Μαστοράκου τόνισε: «Ο μύκητας κάθεται επάνω στις επιφάνειες και πολλαπλασιάζεται, μέσα στους χώρους των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προκαλεί λοιμώξεις μέσα από αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καθαριότητα και το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικές πρακτικές που πρέπει όλοι να τηρούμαι απαραίτητα κάθε μέρα. Γενικά, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των χεριών είναι η μεγαλύτερη προστασία από αυτόν τον μύκητα».
«Δεν χρειάζεται πανικός»
Πάραυτα, η κα Μαστοράκου τόνισε ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.
«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε από την πλευρά της στο Star.gr η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή.
*φωτο αρχείου