Να ψαλιδίσει τα υπερκέρδη των των εταιρειών ενέργειας φέρεται ότι επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το τεράστιο κύμα οργής των πολιτών που γονάτισαν από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.
Μετά την πανηγυρική ανακοίνωση που έκανε μέσω του διαγγέλματός του ο πρωθυπουργός ότι θα επιστρέψει ποσό από τα «κλεμμένα» και ότι θα αναστείλει για δύο μήνες την ρήτρα αναπροσαρμογής, τώρα το Μαξίμου επιχειρεί μέσω διαρροών να αμφισβητήσει το μέγεθος των υπερκερδών.
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε σήμερα ότι έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της ΡΑΕ, το οποίο ωστόσο δεν έχει διαβαστεί ακόμα και δεν έχει αναλυθεί. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, τις επόμενες μέρες. Μάλιστα ο ίδιος, έκανε λόγο για… «υπερέσοδα» και όχι για «υπερκέρδη», ενώ πρόσθεσε ότι υπήρχαν «ζημιές».
«Μιλάμε για υπερέσοδα γιατί πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι υπήρξαν και σημαντικές εκπτώσεις από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, επίσης έχουν υπάρξει ζημιές από τα σταθερά τιμολόγια που είναι διαμορφωμένα προ της κρίσης. Με απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα της ΡΑΕ θα επιβάλουμε ένα έκτακτο τέλος, ουσιαστικά ένα μέρισμα αλληλεγγύης των παραγωγών ενέργειας. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη», είπε χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα επανέλθει κεντρικά με τα συμπεράσματά της, καθώς της έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της ΡΑΕ και τι ακριβώς έχει συμβεί με τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος».
Ταυτόχρονα, έχουν αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα υπερκέρδη των εταιρειών υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, για την περίοδο από Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, το μεικτό περιθώριο κέρδους των εταιρειών ανέρχεται σε 930 εκατ. ευρώ (με τα 157 εκατ. ευρώ να αφορούν τους ιδιώτες, τα 730 εκατ. τη ΔΕΗ και 40 εκατ. τις ΑΠΕ). Αν από αυτά αφαιρεθεί η εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ (335 εκατ. ευρώ), τότε το ποσό φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, υπολογίζοντας τις περαιτέρω εκπτώσεις στα τιμολόγια, τα έσοδα των εταιρειών συρρικνώνονται ακόμα περαιτέρω, και δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω από 300 εκατ. ευρώ.
Πριν από δύο μήνες, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση εσκεμμένα ένα λογιστικό λάθος προκειμένου να συρρικνωθεί το ποσό των υπερκερδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είχε αμφισβητήσει όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βήμα της Βουλής, ο οποίος έκανε λόγο για υπερκέρδη των ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.