Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης μας Βαγγέλης Παπαθανασίου, σε ηλικία 79 ετών.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, ο Vangelis, όπως ήταν διεθνώς γνωστός, πέθανε σε νοσοκομείο της Γαλλίας, όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό.
Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση.
O Βαγγέλης Παπαθανασίου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1943 στην Αγριά Βόλου και, ήδη από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ξεκίνησε να συνθέτει! Μάλιστα, την πρώτη του δημόσια παράσταση την έδωσε στην ηλικία των έξι(!!), χωρίς να έχει ουδεμία μουσική εκπαίδευση, καθότι αυτοδίδακτος. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
Το 1962 δημιούργησε τους The Forminx, μαζί με τους Βασίλη Μπακόπουλο (κιθάρα), Σωτήρη Αρνή (μπάσο), Κώστα Σκόκο (ντραμς), ενώ στο σχήμα συμμετείχαν και οι Τάσος Παπασταμάτης (φωνητικά) και Θύμιος Πέτρου (φωνητικά και κιθάρα). Βασικός στιχουργός και μάνατζερ τους, μάλιστα, ήταν ο Νίκος Μαστοράκης. To 1972, εξάλλου, συμμετείχε στο θρυλικό album «666» των Aphrodite’s Child, στο πλευρό του Ντέμη Ρούσσου.
Το 1982 βραβεύθηκε με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» (Chariots of Fire, 1981), ενώ έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κλασικών κινηματογραφικών ταινιών, με κυριότερα το sci-fi classic «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο «Αγνοούμενος» του Κώστα Γαβρά, το «1492: Χριστόφορος Κολόμβος» του Ρίντλεϊ Σκοτ, ο «Αλέξανδρος» του Όλιβερ Στόουν, το «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή, κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της άκρως εντυπωσιακής καριέρας του, ο Vangelis, ο οποίος θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου, εντρύφησε σε όλα τα υποείδη της ηλεκτρονικής μουσικής (progressive, ambient, new age, κ.ά.), ενώ, πέρα από τα δεκάδες soundtracks που υπέγραψε, καταπιάστηκε και με την τζαζ.
Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη NASA ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της 2001 Mars Odyssey. Το καλοκαίρι του 2001, ο ίδιος παρουσίασε το μεγαλόπνοο αυτό έργο στους στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ δύο χρόνια αργότερα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία τού απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς, ως αναγνώριση της εξαιρετικής συνεισφοράς του στο όραμα της – βραβείο το οποίο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον συγκεκριμένο οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.
Το 2002 δημιούργησε τον επίσημο «ύμνο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου εκείνης της χρονιάς, που διεξήχθη στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Τον Μάρτιο του 2020 ο -τότε- Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπέγραψε Διάταγμα με το οποίο του απονεμήθηκε το Παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος για το συνολικό έργο του.
https://youtu.be/JGGA-KkmRqk
https://youtu.be/PDQ0B0iv-FI
- Δείτε απόσπασμα από συνέντευξή του στην ΕΡΤ3:
https://youtu.be/oh6HnyB_3g0