Δύο εικοσιτετράωρα μετά τον εντοπισμό λέπρας σε ασθενή που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ήρθε νωρίτερα και μια πληροφορία από την Πάτρα που έκανε λόγο για ένα ύποπτο κρούσμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο Ρίο!
Σύμφωνα με το tempo24.news, στη δερματολογική κλινική του ΠΓΝΠ νοσηλεύεται απομονωμένη μια γυναίκα 65 ετών με καταγωγή από την Αλβανία και γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν όντως έχει τη Νόσο του Χάνσεν, ή κάτι άλλο.
Οι πληροφορίες του pelop.gr πάντως αναφέρουν ότι πρόκειται για διασταυρωμένο περιστατικό… Ταυτόχρονα, έχουν τεθεί σε λειτουργία τα προληπτικά πρωτόκολλα αποτροπής της διασποράς στους χώρους του νοσοκομείου.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις διαρροές του Υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα των εξετάσεων της 65χρονης επιβεβαιώθηκαν και στο Νοσοκομείο Αττικόν, αλλά η ίδια νοσηλεύεται στο Ρίο εδώ και μερικές ημέρες. Γι’ αυτό προέκυψε και το σχετικό μπέρδεμα.
Το κρούσμα στο «Αττικόν»
Μετά τον κορωνοϊό, την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά και την ευλογιά των πιθήκων, έχουμε τώρα και τη λέπρα…
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε σε ασθενή που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και την ύπαρξή του επιβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Σπυρίδων Πουρνάρας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στο Open TV, πρόκειται για ασθενή από την Πελοπόννησο:
«Το περιστατικό ήταν από την Πελοπόννησο, δεν ήταν από την Αθήνα και το βρήκαμε την προηγούμενη εβδομάδα», είπε προ διημέρου ο καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόσθεσε: «Βρήκαμε ότι υπάρχει μικροβακτηρίδιο λέπρας. Είχαμε βρει και πρόπερσι το 2020 άλλο ένα κρούσμα. Θέλω να σας πω ότι υπάρχουν κρούσματα παλιών ασθενειών, υπάρχουν από λίγα σποραδικά. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση να τα βρούμε, για να μην διασπαστούν».
https://youtu.be/Zl2rk3o3nWo
Η νόσος του Χάνσεν
Η λέπρα, που αποκαλείται πλέον «νόσος του Χάνσεν», προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (Mycobacterium leprae). Αντίθετα με όσα νομίζει ο περισσότερος κόσμος, η ασθένεια δεν έχει εξαφανιστεί.
Μόνο το 2005 καταγράφηκαν συνολικά 500.000 νέα περιστατικά, δηλαδή κάθε μέρα γινόταν η διάγνωση της λέπρας σε πάνω από 1.400 ανθρώπους.
Το πρώτο σημείο της νόσου συχνά ξεκινά με μια κόκκινη κηλίδα στο δέρμα, που έπειτα απλώνεται παντού. Μπορεί να αλλάζει τη χροιά δέρματος και των μαλλιών και τα κάνει πιο ξηρά.
Τα συμπτώματα της λέπρας περιλαμβάνουν:
- αιμορραγία και συμφόρηση της μύτης,
- απώλεια τριχών στα φρύδια, στα βλέφαρα και αλλού στο σώμα,
- παραμορφώσεις στα χέρια και τα πόδια,
- βλάβες στα μάτια και τύφλωση λόγω προσβολής του οπτικού νεύρου.