Ανοίγουν το Γενί τζαμί Θεσσαλονίκης για το μπαϊράμ!

Must Read

Για πολύ καιρό ο ισλαμιστής Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επέμενε πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις του με τους εκάστοτε Έλληνες πρωθυπουργούς σε δύο θέματα: στη λειτουργία του Ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό και στην αποκατάσταση της φθοράς των τζαμιών στο Μοναστηράκι των Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη.
Το Ισλαμικό τέμενος ιδρύθηκε, το προεδρικό διάταγμα λειτουργίας του εξεδόθη, το διοικητικό συμβούλιό του διορίσθη, ενώ η Ελλάς κατέστησε προς όλους τους εμπλεκόμενους σαφές ότι αυτό δεν συνιστά ικανοποίηση του αιτήματος της Τουρκίας. Η Ελλάς δεν αναγνωρίζει στην Άγκυρα το δικαίωμα της εκπροσωπήσεως όλων των μουσουλμάνων πού ζουν στην Ελλάδα, μολονότι εκείνη διακαώς  το ἐπιθυμεί. Το αυτό ισχύει και για τις φθορές στα τεμένη, οι οποίες αποκατεστάθησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην προχθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, όμως, εσημειώθη μία διπλή μεταβολή. Και εκ μέρους των Τούρκων και εκ μέρους ημών. Μετά την ήττα στην απόπειρα ελέγχου του τεμένους στον Βοτανικό ο Ερντογάν επανήλθε καταθέτοντας ένα «συμβολικό» αίτημα: ζήτησε την επαναλειτουργία των τζαμιών στο Μοναστηράκι και του Γενί Τζαμί στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της ισλαμικής θρησκευτικής εορτής μπαϊράμ (στη Θράκη εορτάζεται δύο φορές: ως σεκέρ μπαϊράμ και ως κουρμπάν μπαϊράμ).

Η τουρκική πλευρά ζήτησε, μάλιστα, στις επαφές να παραχωρηθεί στις επαφές το Γενί Τζαμί στον «Σύλλογο Τούρκων Θεσσαλονίκης» πού έχει ιδρύσει το εκεί τουρκικό Προξενείο. Το αίτημα του Ερντογάν δεν είναι αθώο: Προθυμοποιούμενος να αποστέλλει ιμάμηδες από την Τουρκία για να ιερουργήσουν εκείνες τις ημέρες, θέλει στην πραγματικότητα να διεισδύσει στους μουσουλμάνους-γκιουλενιστές πού διέφυγαν από την Τουρκία και εγκατεστάθησαν μονίμως στην Θεσσαλονίκη. Με τελικό στόχο να διαλύσει τους πυρήνες και να συλλάβει τους ηγέτες τους.
Η δεύτερη μεταβολή που εσημειώθη εκ μέρους «ἡμῶν» στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είναι ότι παραδόξως η Κυβέρνησις συζητεί την επαναλειτουργία του τεμένους στην Θεσσαλονίκη και την θεωρεί στην διπλωματική ζυγαριά ζήτημα ισοδύναμο με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης! Δήλωσε ὁ κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ: «Συζητήσαμε και θέματα συμβόλων, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Οι Τούρκοι έθεσαν ζήτημα ανάδειξης συμβόλων της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς όπως τα τζαμιά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Ίσως πιο ώριμο είναι το ζήτημα της Θεσσαλονίκης».
Οι πληροφορίες της «Εστίας» αναφέρουν ότι ἡ Ελλάς δεν απεδέχθη το αίτημα αλλά και δεν το απέρριψε όμως όπως έπραττε στο παρελθόν. Η απάντησις που εδόθη, και οι γείτονες αξιολόγησαν θετικά, ήταν «θα δούμε». Άριστοι γνώστες των ισλαμικῶν πραγμάτων αλλά και του γεωπολιτικού παιγνιδιού που κρύβεται πίσω από αυτά επισημαίνουν στην «Ἑστία» το εξής: είναι άλλο πράγμα να κάνει άνοιγμα η Ἑλλάς στους μουσουλμάνους της Ἑλλάδος κάθε εθνικότητος λειτουργώντας συμβολικά το τζαμί με ἰμάμη της επιλογής της (και πάντως όχι Τούρκο) στο μπαϊράμ, και άλλο να δέχεται η Ἑλλάς ως διμερές ελληνοτουρκικό θέμα την ἐπαναλειτουργία του τεμένους Γενί Τζαμί τῆς Θεσσαλονίκης με ιμάμη επιλογῆς της Άγκυρας. Το πρώτο είναι εθνικώς ανεκτό. Το δεύτερο μακροπρόθεσμα εθνικώς ολέθριο. Αν ἐπιτραπεί στην Τουρκία να εμφανίζεται ως ο πάτρων όλων των μουσουλμάνων της χώρας, δεν θα αργήσουμε να γυρίσουμε στο 1914: τότε που η Τουρκία ως οθωμανική διοίκησις επέτυχε με την Συνθήκη των Αθηνών την σύσταση θέσεως αρχιμουφτή (όπως ο δικός μας Αρχιεπίσκοπος) για όλους τους μουσουλμάνους της χώρας. Αμφισβητώντας τον χριστιανικό χαρακτήρα της πατρίδος μας.

Πηγή: Εφημερίδα «Εστία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This