Πρεμιέρα έκαναν σήμερα, Παρασκευή 3/6, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 για τα Γενικά Λύκεια, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας.
«Γιατί να μαθαίνουμε ιστορία;» Το κείμενο από ομιλία της Κικής Δημουλά, από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια, έπεσε στις Πανελλήνιες 2022 στο θέμα της Έκθεσης. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν 350-400 λέξεις απαντώντας στο παρακάτω ερώτημα: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα
Τα φετινά θέματα για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία χαρακτηρίζονται βατά και αναμενόμενα, καθώς οι μαθητές είχαν ασχοληθεί φέτος με το ζήτημα της ιστορίας με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στους υποψηφίους δόθηκαν τρία αποσπάσματα κειμένων – συνήθως είναι δύο – για την ιστορική μνήμη. Τα δύο πρώτα ήταν μη λογοτεχνικά, αν και το δεύτερο απόσπασμα με τμήμα ομιλίας της Κικής Δημουλά είχε αρκετά λογοτεχνικά στοιχεία. Το λογοτεχνικό κείμενο του Θανάση Βαλτινού ήταν σε πεζό λόγο και κρίνεται αρκετά βατό.
Οι ερωτήσεις θεωρίας και το «Σωστό – Λάθος» δεν είχαν παγίδες. Το Θέμα Γ πάντα έχει κάποιες δυσκολίες: στην προκειμένη περίπτωση οι μαθητές ίσως δυσκολευτούν να ταυτιστούν με τη διαφορετική εποχή που περιγράφει ο Βαλτινός στο απόσπασμά του.
Ο ρόλος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής
Οι εξετάσεις ξεκίνησαν φέτος με πάνω από 9.000 θέσεις εισακτέων λιγότερες από πέρσι.
Αρκετοί αναμένεται να είναι και φέτος οι μαθητές των ΓΕΛ που θα αποκλειστούν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από την εξάπλωση του κορονοϊού.
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων, η μάσκα θα διατηρηθεί. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμοστεί και στην Τριτοβάθμια, ενόψει της εξεταστικής εαρινού εξαμήνου. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ισχύει η διενέργεια ενός rapid test την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 π.μ., αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Διαβάστε ακόμα:
Πανελλήνιες 2022: «Πρεμιέρα» για τους υποψήφιους των ΓΕΛ