Ο Σαρωνικός Κόλπος αναδεικνύεται, μέχρι στιγμής, σε αγαπημένο… στέκι της μωβ μέδουσας της Μεσογείου (Pelagia noctiluca), με αρκετές παραλίες στην Αττική ήδη να έχουν δεχτεί την επίσκεψή της.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, το φετινό καλοκαίρι, πέρα από την αθρόα προσέλευση τουριστών, ιδιαίτερα αυξημένος θα είναι και ο πληθυσμός των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, με τους κατοίκους της Αττικής να είναι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, εκείνοι που έχουν αυξημένες πιθανότητες να «κινδυνέψουν» από το τοξικό και επώδυνο τσίμπημά τους. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να μειώσουμε τις πιθανότητες συνάντησής μας με αυτές, χάρη στη βοήθεια του διαδραστικού χάρτη του οργανισμού iNaturalist.
Μέσω σχετικών αναρτήσεων, τα μέλη του οργανισμού μάς ενημερώνουν για τις ακτές της Ελλάδας όπου απαντήθηκαν μωβ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα είδη μεδουσών, ούτως ώστε να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε τις «κόκκινες» περιοχές. Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει θεαθεί κάποια μέδουσα σε μια συγκεκριμένη παραλία, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή δεν «συχνάζει» στην περιοχή ή δεν θα την επισκεφθεί στο μέλλον.
Οι «επικίνδυνες» παραλίες
Σύμφωνα, πάντως, με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής, όπου εθεάθησαν μωβ μέδουσες μέσα στο 2022, είναι οι παρακάτω:
- Παραλία Καβούρι
- Ακτή Βουλιαγμένης
- Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
- Παραλία Νησάκι Λαυρίου
- Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
- Παραλία Βραυρώνα
- Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο έχουν σημειωθεί αρκετές συναντήσεις με μωβ μέδουσες, με τις περισσότερες να εντοπίζονται κυρίως στα Ίσθμια, τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης και την παραλία Αλμυρής.
- Βρείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη του «iNaturalist».
- Δείτε επίσης: Μωβ μέδουσα της Μεσογείου: Σε έξαρση το φετινό καλοκαίρι – Τι πρέπει να γνωρίζετε