Με δυσκολία κάνουν τα μπάνια τους τις τελευταίες μέρες στις παραλίες της Χαλκιδικής οι λουόμενοι λόγω της «κατάληψης» που έχουν κάνει στη θάλασσα οι μωβ μέδουσες.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής Βιολογίας Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου, το φαινόμενο είναι προσωρινό. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι οι μοβ μέδουσες «επισκέπτονται» συχνά την περιοχή όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά και κατά το μακρινό παρελθόν. «Το 1978 οι μέδουσες Pelagia noctiluca με την επέλασή τους κατέστρεψαν το τουριστικό προϊόν στην περιοχή. Ο κόσμος στη Χαλκιδική έτρεχε να κάνει μπάνιο κοιτάζοντας τον… άνεμο, καθώς ο βοριάς έβγαζε τις μέδουσες από τις θάλασσες, ενώ ο νοτιάς τις έστελνε και πάλι μέσα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό έδειξε ότι το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στην υπεραλίευση και τη ρύπανση των θαλασσών.
Ο κ. Χιντήρογλου επισημαίνει πως οι αλλεργικοί και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν μπάνιο σε θάλασσες με πολλές μέδουσες. Σε περίπτωση τσιμπήματος, καλό θα ήταν η περιοχή να ξεπλυθεί με καθαρό νερό και να γίνει επάλειψη με φαρμακευτικό σκεύασμα για τσιμπήματα.