Για δεκάδες οργανικές θέσεις που παραμένουν κενές, επειδή «μετακινείται προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία και στερούμαστε τις υπηρεσίες του», αλλά και μη καταβολή στους εργαζόμενους των χρημάτων από τις υπερωρίες και τα νυκτερινά εξαιρέσιμα, κατηγορεί τη διοίκηση του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ο Δημήτριος Κοκαρίδας, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο grtimes.gr ο κος Κοκαρίδας, τουλάχιστον 60 οργανικά κενά θέσεων έχουν δημιουργηθεί στο «Θεαγένειο» Νοσοκομείο. «Ο φόρτος παραμένει ίδιος. Έχουμε τα ίδια ογκολογικά περιστατικά, τον ίδιο αριθμό χημειοθεραπειών, αλλά το προσωπικό με τις μετακινήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, μειώνεται», εξηγεί, περιγράφοντας, παράλληλα, πως «ένας αναισθησιολόγος μας μεταφέρθηκε στον Άγιο Παύλο για τρεις μήνες, αναισθησιολόγοι μας καλύπτουν τις εφημερίες του Νοσοκομείου Σερρών, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων στέλνονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φεύγουν καρδιολόγοι σε διάφορα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης».
Ο κος Κοκαρίδας γνωστοποιεί και ότι «όσοι μετακινούνται στην Πυλαία και τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος”, δημιουργούν ένα ακόμη κενό στις δυνατότητές μας και δυσχεραίνουν το έργο του νοσοκομείου. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε προσλήψεις». Η υποστελέχωση είναι η αιτία, επιπλέον, που όπως λέει ο ίδιος μία χειρουργική αίθουσα έχει κλείσει, «με αποτέλεσμα το 20% των χειρουργείων να μετατίθεται για άλλες ημερομηνίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
«Τις απογευματινές βάρδιες τις υπηρετεί ένας μόνο νοσηλευτής, με κίνδυνο να μην υπάρχει κάλυψη σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο, ή σε περίπτωση που παρουσιάζει το ίδιο το άτομα κάποιο κώλυμα», τονίζει ο ίδιος.
Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο θίγει ο κος Κοκαρίδας, αφορά στην πληρωμή των υπερωριών και των νυχτερινών βαρδιών που συχνά χρειάζεται να υπηρετήσει το προσωπικό του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για χρήματα που δεν τους έχουν ακόμη καταβληθεί. «Δεν έχουμε πληρωθεί τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας, επιπλέον, ότι «υπάρχουν χρήματα από τις απογευματινές επισκέψεις των ασθενών, ποσοστό των οποίων δικαιούμαστε και δεν τα έχουμε πάρει. Τα χρήματα αυτά, δυστυχώς, αφορούν όλο το 2022. Επιπλέον, μετακινούμαστε όπου μας αποστέλλουν, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης από την τσέπη μας».
«Είναι κοροϊδία να λειτουργούμε πέρα από τις δυνάμεις μας και να μη μας καταβάλλονται ούτε τα δεδουλευμένα μας», καταλήγει ο γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα.
Η θέση της διοίκησης
Η διοικήτρια του «Θεαγενείου», Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, δηλώνει πως έχει γνώση για τα ζητήματα που απασχολούν το προσωπικό του νοσοκομείου, σημειώνοντας πως «στις 3/2/2022, εγώ προσωπικά ζήτησα να προκηρυχθούν 111 θέσεις».
Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις της κας Κουρτέλη-Ξουρή στο grtimes.gr, «όλα τα ενδεχόμενα οργανικά κενά θέσεων θέλουμε κι εμείς να καλυφθούν. Για τον λόγο αυτό, ζητήσαμε να προκηρυχθούν τόσες θέσεις. Σε πρώτη φάση, έχουν εγκριθεί οι 16 από αυτές που αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό και πιθανώς να εγκριθούν κι άλλες. Ως διοικήτρια, έφερα το θέμα “μπροστά” γιατί θέλω να λυθεί όποιο ζήτημα προκύπτει». «Έρχονται ήδη στο νοσοκομείο ένας από τους τρεις παθολόγους, ένας αναισθησιολόγος και ένας ακτινολόγος, τους οποίους περιμέναμε», ξεκαθαρίζει η ίδια.
Αναφορικά με το ζήτημα των εξόδων μετακίνησης, αλλά και τη μη καταβολή μέρους των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο «Θεαγένειο», η διοικήτρια του «Θεαγενείου» σημειώνει πως «κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να μην προπληρώνονται τα χρήματα των μετακινήσεων στους εργαζόμενους, όπως έχουν αιτηθεί. Τα έξοδα αυτά ωστόσο, θα βαρύνουν τον φορέα, δηλαδή το δημόσιο που, δυστυχώς, είναι δύσκολο να τους τα προπληρώσει. Τα χρήματα, όμως, θα τους καταβληθούν».
«Δυστυχώς, υπήρξε υπέρβαση στον προϋπολογισμό, με ό,τι συνεπάγεται η λέξη “υπέρβαση”», τονίζει η ίδια, μιλώντας για τα χρήματα των απογευματινών βαρδιών που οφείλονται στους εργαζόμενους, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς και πάλι, οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες και δεν είναι στα χέρια του διοικητή η κατανομή των χρημάτων. Πρέπει, ωστόσο, να έχει πρωτεύουσα σημασία το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο στη χώρα. Εμείς ζητάμε για το νοσοκομείο όσα του αναλογούν και του αρμόζουν. Ωστόσο, εξήγησα στους εργαζόμενους ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν πληρωθεί τα χρήματα του Μαρτίου, αλλά και του Απριλίου».
Όπως, μάλιστα, τονίζει η κα Κουρτέλη-Ξουρή, «το νοσοκομείο δε σταμάτησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους ογκολογικούς ασθενείς της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι γιατροί μας, χειρουργούσαν ακόμη και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Εμείς δε σταματήσαμε ποτέ τα χειρουργεία μας, τις θεραπείες και τις ακτινοβολίες των ασθενών μας. Η νέα δομή που άνοιξε στην Πυλαία, δουλεύει μέσα σε τρεις μήνες στο 100%. Τα επιτεύγματα αυτά, είναι συλλογικά, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του νοσοκομείου συνέδραμε σε αυτά και θέλω να εξάρω το έργο που προσφέρει το “Θεαγένειο”. Οπότε, δε φτάνει να μιλάμε μόνο για φιλότιμο. Δε διεκδικούμε τίποτα παραπάνω, από όσα νομίζω ότι δικαιούμαστε».
«Θέλουμε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για το νοσοκομείο μας, με τις παρούσες συνθήκες», καταλήγει η διοικήτρια του «Θεαγενείου».