Τεράστια ταλαιπωρία βίωσαν χθες 614 επιβάτες στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων, που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν τα κατάφεραν μετά το απαγορευτικό που τέθηκε σε τρεις πτήσεις.
Ειδικότερα, οι 614 επιβάτες με προορισμό το Μάντσεστερ και το Λονδίνο, βρέθηκαν προ εκπλήξεως, καθώς ενημερώθηκαν λίγα λεπτά προτού αναχωρήσουν από την Κρήτη, ότι η πτήση τους ακυρώθηκε λόγω έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού εδάφους στα αντίστοιχα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Με μέριμνα των αεροπορικών εταιρειών, οι 614 επιβάτες, πέρασαν το βράδυ σε ξενοδοχεία των Χανίων και αναμένουν να βρεθεί λύση και να καταφέρουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Τεράστια προβλήματα καταγράφονται σε πολλά διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης, καθώς οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ενώ πλήττονται και από απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού τους. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και ακυρώσεις πτήσεων.
Μειώνονται οι θέσεις στα αεροσκάφη
Την ίδια ώρα, στην Βρετανία οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών, που αλληλοκατηγορούνται με φόντο το ταξιδιωτικό χάος που έχει ήδη οδηγήσει σε εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων και υπερπλήρεις επιβατικούς τερματικούς σταθμούς. Και σε αυτήν τη χώρα υπάρχει έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού, που τα τελευταία δύο χρόνια έχει γυρίσει τα νώτα στον συγκεκριμένο κλάδο. «Αυτήν την περίοδο είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί προσωπικό» παραδέχεται εκπρόσωπος του συνδικάτου GMB στο BBC.
«Στη Γερμανία πολλοί υπάλληλοι έχουν αλλάξει θέση και πήγαν στο τμήμα logistics» λέει ο Τόμας Ρίχτερ από την Ένωση Παροχής Υπηρεσιών Εδάφους ABL.
Λόγω έλλειψης αεροσυνοδών η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet αναγκάστηκε να κάνει ένα δραστικό βήμα. Στο βρετανικό στόλο της θα αφαιρέσει αυτό το καλοκαίρι από όλα τα αεροσκάφη της Airbus A319 την πίσω σειρά καθισμάτων. Έξι λιγότερες θέσεις σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία σύμφωνα με τους ισχύοντες κώδικες ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιεί τρεις αντί για τέσσερεις αεροσυνοδούς καμπίνας για τους υπόλοιπους 150 επιβάτες.
Λόγω της αυξημένης κίνησης στον τομέα του τουρισμού παρατηρείται συνωστισμός στους γερμανικούς τερματικούς σταθμούς. Στο Ντίσελντορφ, το Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη παρατηρούνται ήδη μεγάλες ουρές. Ιδιαίτερα στο Ντίσελντορφ το κύριο πρόβλημα είναι οι έλεγχοι επιβατών, τους οποίους έχει αναλάβει για λογαριασμό της ομοσπονδιακής αστυνομίας ένας ιδιωτικός πάροχος. Το συνδικάτο Verdi αναμένει ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν ολόκληρο το καλοκαίρι, γιατί η ένταση και η πίεση στη δουλειά επιδρά σωματικά και ψυχικά στους εργαζόμενους. «Υπάρχει ήδη ένα ποσοστό ασθένειας άνω του 20%» λέει ο ειδικός του Verdi Εζάι Ταρίμ. Η Φρανκφούρτη, όπως ο μόνιμος ανταγωνιστής της, το Άμστερνταμ, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει το σχέδιο πτήσεων διαγράφοντας κάποιους προορισμούς. Όλα αυτά σε στενή συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευτυχείς είναι και ζητούν αποζημιώσεις. Η ολλανδική KLM μάλιστα διέκοψε την πώληση εισιτηρίων για να πάρει ανάσα στη διαδικασία αλλαγών στις υπάρχουσες κρατήσεις.
*Φωτογραφία αρχείου