AFP: Η πυρόπληκτη Εύβοια θα χρειαστεί δεκαετίες για να θεραπευτεί

Άρθρο του γαλλικού πρακτορείου - «Θα χρειαστούν σχεδόν 20 με 25 χρόνια για να αποκατασταθεί το δάσος, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις»

Must Read

Σε άρθρο του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κάνει μια σύντομη παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια και επισημαίνει πως χρειάζεται χρόνος, αλλά και ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, ώστε να μπορέσει το νησί να ανακάμψει ξανά.

Κάνει αναφορά και στις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για ενίσχυση των πληττόμενων, χωρίς να συμπληρώνει ωστόσο, πως  ήταν όλα λόγια του αέρα, ενώ αφιερώνει ένα πολύ μικρό κομμάτι στους ανθρώπους που έχασαν το βιος τους και τον βιοπορισμό τους από τη φωτιά, όπως οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι.

Γράφει αναλυτικά το άρθρο:

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Εύβοια, καταστράφηκε από μερικές από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας, η φύση επιστρέφει αργά.

Το γρασίδι φυτρώνει στις μαυρισμένες βουνοπλαγιές κάτω από τα κουφάρια των καμένων δέντρων και τα πουλιά τραγουδούν ξανά.

Και ενώ τα δάση και τα λιβάδια που κάποτε παρήγαγαν μερικά από τα καλύτερα μέλια της Ελλάδας θα χρειαστούν πιθανότατα δύο δεκαετίες για να ανακάμψουν, οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη μέθοδος είναι να αφεθεί η φύση να σηκώσει η ίδια το βαρύ φορτίο.

«Υπάρχει αναγέννηση, σε ορισμένα μέρη καλύτερα από άλλα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νίκος Γεωργιάδης του World Wildlife Fund Greece.

Μέσα σε δύο εβδομάδες τον περασμένο Αύγουστο, περισσότερα από 46.000 εκτάρια κάηκαν στην Εύβοια, καταστρέφοντας σπίτια, πευκοδάση, ελαιώνες, μελίσσια και ζώα μετά από ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα.

Χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες έφυγαν από τα βόρεια του νησιού εν μέσω αποκαλυπτικών σκηνών, με τις αρχές να αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν μαζική εκκένωση για να αποφευχθεί η επανάληψη της πυρκαγιάς του 2018 κοντά στην Αθήνα που στοίχισε πάνω από 100 ζωές.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές της Ελλάδας πέρυσι κατά τη διάρκεια ενός βάναυσου καλοκαιριού για μια περιοχή της νότιας Ευρώπης από την Ισπανία μέχρι τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία και την Κύπρο. Οι φλόγες στοίχισαν επίσης ζωές στην Τουρκία και την Αλγερία.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι σφοδρές πυρκαγιές θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες λόγω της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη και ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει συνδέσει τις φλόγες με την κλιματική αλλαγή.

Στον απόηχο της καταστροφής στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα ανοικοδόμησης, αναδάσωσης και πρόληψης των πλημμυρών και αναμόρφωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,78 δισεκατομμύρια δολάρια).

Αφήστε τη φύση να αναπτυχθεί

Ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης, η εταιρεία του οποίου συμμετέχει στο σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους, είπε ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν δείξει ότι χρειάζεται μόνο λίγη ανθρώπινη παρέμβαση για την αναγέννηση.

Οι ζώνες που έχουν πληγεί περισσότερο – περίπου το 5% της καμένης έκτασης – θα ξαναφυτευτούν με σπόρους που θα συγκεντρωθούν αλλού στο νησί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γεγονός ότι η καταστροφή ήταν τόσο ολική σε ορισμένες περιοχές δίνει επίσης τη δυνατότητα στους δασολόγους να αναφυτεύσουν δέντρα πιο ανθεκτικά στη φωτιά.

«Έχουμε καταγράψει ανά είδος το ποσοστό των φυτών που επιβίωσαν», είπε ο Αποστολίδης.

Για παράδειγμα, μόνο το 6% της μαύρης πεύκης σώθηκε, σε σύγκριση με το 42% της πλατύφυλλης βελανιδιάς, είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα φυτά είναι πιο ανθεκτικά από άλλα. Τώρα γνωρίζουμε πρακτικά πώς συμπεριφέρονται τα δάση σε σχέση με τη φωτιά και πρέπει να το λάβουμε υπόψη στο μέλλον, ώστε να μπορούμε να τα κάνουμε πιο ανθεκτικά στις φλόγες», είπε.

Όμως θα χρειαστούν «σχεδόν 20 με 25 χρόνια» για να αποκατασταθεί το δάσος, είπε ο Γεωργιάδης του WWF, υπό την προϋπόθεση ότι στην περιοχή δεν θα γίνει βοσκή και δεν θα χτυπηθεί από άλλη πυρκαγιά.

Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεσμεύτηκε «να ξαναχτίσει τη βόρεια Εύβοια καλύτερα και ομορφότερα από ό,τι ήταν», ανακοινώνοντας πακέτο βοήθειας για την περιοχή ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πολιτεία έχει ήδη αφαιρέσει τα μη διασώσιμα δέντρα σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά και έχει ξεκινήσει έργα υποδομής για να βοηθήσει την αναδάσωση και να αποτρέψει τη διάβρωση του εδάφους και τις ξαφνικές πλημμύρες.

«Εμείς τελειώσαμε»

Αλλά για πολλούς ντόπιους, είναι ήδη πολύ αργά.

Ο Γιάννης Δήμου, 66χρονος βοσκός, έχασε στη φωτιά περισσότερα από 60 ζώα. Τώρα του έχουν απομείνει μόλις μια ντουζίνα ζώα, όχι αρκετά για να τον κρατήσουν επαγγελματικά.

Και επειδή τα μαντριά του δεν είχαν πλήρη άδεια, δεν ήταν επιλέξιμος για κρατική βοήθεια. «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με τόσα λίγα ζώα που έχουν απομείνει», είπε. «Εμείς τελειώσαμε».

Η κατάσταση είναι εξίσου τρομερή για τους μελισσοκόμους σε ένα νησί που φιλοξενούσε περίπου το 40% της εθνικής παραγωγής μελιού.

«Οι μελισσοκόμοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ουσιαστικά δεν θα μπορούν να μαζέψουν μέλι από την περιοχή για χρόνια και θα πρέπει να μετακομίσουν αλλού», δήλωσε ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Ιστιαίας Στάθης Αλμπάνης.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This