Μετά τις μωβ μέδουσες, αυξημένη παρουσία έχουν στις ελληνικές θάλασσες και οι γαλάζιες (μπλε) μέδουσες, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στα νερά του Θερμαϊκού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, «οι συγκεκριμένες μέδουσες έρχονται από τα θαλάσσια ρεύματα. Άγονται και φέρονται από την κίνηση των υδάτων. Αν και κάθε χρόνο έχουμε μέδουσες, πλέον είναι μεγαλύτερη η πυκνότητά τους».
Όπως είπε στο GRTimes ο καθηγητής, «οι μέδουσες αυτές συνήθως έρχονται στα ρηχά. Εξαπλώνονται ανάλογα με τα κύματα και την αναταραχή των υδάτων» και αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τους, το οποίο καταγράφηκε και την περασμένη Πέμπτη.
Εξηγώντας το γιατί οι γαλάζιες μέδουσες συναντώνται στην επιφάνεια του Θερμαϊκού, σχολίασε: «Είναι ζώα που θέλουν φως, δηλαδή δεν έχουν σκιόφιλη συμπεριφορά, οπότε μετακινούνται στην υδάτινη στήλη. Εμφανίζονται συνήθως στα τέλη του Ιουλίου, κάθε χρόνο τις έχουμε στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο πλέον τις παρατηρούμε περισσότερο διότι παρουσιάζουν έντονη πυκνότητα».
Όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, εάν οι μέδουσες μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.
Θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος, να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα.
Διαβάστε ακόμα: