Άστατος θα είναι σήμερα ο καιρός με βροχές και καταιγίδες οι οποίες όμως θα συνοδεύονται από υψηλές θερμοκρασίες.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στα βόρεια ηπειρωτικά, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στο Βόρειο Αιγαίο αναμένονται αραιές νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι κατά τόπους θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 19 έως 35, στη Θεσσαλία από 20 έως 38, στην Ήπειρο από 18 έως 34, στη Δυτική Στερεά από 20 έως 35, στην Πελοπόννησο από 18 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 34, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 18 έως 33, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 32 και στην Κρήτη από 17 έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σταδιακά σε νότιους 2 έως 4 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα 3 έως 5 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ.
Ο καιρός στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη
Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν πρόσκαιρα βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Κώστας Λαγουβάρδος: «Είχαμε αρκετά υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούνιο»
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος εξήγησε ότι ο Ιούνιος, κατά το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο, είναι ένας μήνας με αρκετά συχνά υψηλές θερμοκρασίες.
«Τώρα τελευταία αρχίζουμε και βλέπουμε και από τον Μάιο. Και αυτό είναι κάτι ανησυχητικό γιατί όντως οι μεταβολές του κλίματος επεκτείνουν το καλοκαίρι. Ξεκινούν οι υψηλές θερμοκρασίες νωρίτερα και τελειώνουν αργότερα» ανέφερε και συνέχισε:
«Στη νότια Γαλλία και τη Γερμανία σε κάποιους σταθμούς είχαμε ρεκόρ εκατό ετών, στις θερμοκρασίες που σημειώθηκαν. Για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι προγνώσεις δίνουν υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα». Στο Κότμπους της νοτιοανατολικής Γερμανίας το θερμόμετρο έδειξε 39,2 βαθμούς Κελσίου και στο Παρίσι 39. Στην Πολωνία, τη Σουηδία και τη Γαλλία μεταξύ 36 και 38 βαθμών. Από τις 15 μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022, οι Ελβετικές ‘Αλπεις έχασαν τριακόσιους τόνους πάγου, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεωρολογίας. Στο Νέο Δελχί τον Μάιο το θερμόμετρο έδειξε 49 βαθμούς και η Ινδία και το Πακιστάν κατέγραψαν από τον Μάρτιο τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τα τελευταία 122 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.
Οι διεθνείς προγνώσεις κάνουν λόγο για ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι, όμως την Ελλάδα φαίνεται πως… σώζουν τα ισχυρά μελτέμια. «Οι προγνώσεις που γίνονται από τα μεγάλα μετεωρολογικά κέντρα του εξωτερικού, έχουν ακόμα αρκετά μεγάλη αβεβαιότητα. Για την Ελλάδα όμως δίνουν ένα καλοκαίρι με αρκετά μελτέμια. Αυτό σημαίνει σχετικά πιο ήπιες θερμοκρασίες στα ανατολικά και υψηλότερες θερμοκρασίες στη δυτική Ελλάδα», επισημαίνει ο Κ. Λαγουβάρδος.
Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στην πρωτεύουσα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο λειτουργεί από το 1890, παραμένει εκείνη της 26ης Ιουνίου 2007, όπου το θερμόμετρο έδειξε 44,8 βαθμούς. Ο πιο πρώιμος καύσωνας καταγράφηκε το 2020 μεταξύ 15 και 18 Μαΐου.