Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στην Λέσβο, με το δυτικό μέτωπο προς τη Βρίσα να έχει κάνει στάχτη από χθες γύρω στα 13.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.
Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός της Βρίσας. Σύμφωνα με το μήνυμα που εστάλη από το 112, ζητείται από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς Πολιχνίτο.
Παράλληλα, λίγο μετά τις 15:00 με απόφαση του Βέρρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός του Σταυρού, εκεί που η φωτιά νωρίτερα έδειχνε να έχει ελεγχθεί, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις επανέφεραν την απειλή για τους κατοίκους.
Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η επιχείρηση κατάσβεσης επικεντρώνεται στην περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου και Αχλάδας, ανάμεσα σε Βρίσα και Βατερά, όπου έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό. Παράλληλα, τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από τα ξημερώματα έχουν συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των μετώπων, καθώς μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νότια προς Βατερά και αν οι φλόγες περνούσαν, θα κινδύνευαν πολλές κατοικίες, αντιμετωπίστηκε άμεσα. Αυτή τη στιγμή ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία Air Tractores, δύο Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Mi-8, ενώ συμβάλλουν και τα PZL από τη Λέσβο. Από εδάφους, επιχειρούν 81 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρου και 20 οχήματα.
Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping για τη χαρτογράφηση της περιοχής
Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.
Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων
Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με προσωπικό και μέσα στις προσπαθείς κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Δαδιά Έβρου και τα Βατερά Λέσβου.
Συγκεκριμένα, στο δάσος της Δαδιάς Έβρου επιχειρούν 2 αεροπλάνα PZL καθώς και 2 ελικόπτερα Σινούκ. Έως τώρα, έχουν διατεθεί 8 προωθητές γαιών, ένας φορτωτής, 4 υδροφόρες, 32 άτομα της ομαδας «Δευκαλίωνα» αλλά και 80 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.
Για την πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου, από εναέρια μέσα, επιχειρούν 2 Καναντέρ και 2 PZL ενώ έως τώρα έχουν διατεθεί 4 πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, 3 λεωφορεία, ένα ασθενοφόρο, ένα φορειοφόρο όχημα, ένα γερανοφόρο όχημα Oshkosh, ένα όχημα Hummer, 2 προωθητές γαιών, ένα βυτιοφόρο πετρελαίου, 2 βυτιοφόρα καυσίμου JP-8 (αεροπορικό καύσιμο, 44 άτομα του «Σχεδίου Ξενοκράτης» καθώς και 30 άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.
Στέγαση και απεγκλωβισμοί
Ο δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε, στο μεταξύ, γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 450 τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής μετά την εκκένωση του χωριού, μεταφέρθηκαν σε καταλύματα ή σε οικείους τους, στη Σκάλα Πολιχνίτου στην Καλλονή και στη Μυτιλήνη.