Πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς: Αμέτρητα τα θύματα της σπάνιας πανίδας της περιοχής

Οι καταστροφικές συνέπειες της φωτιάς θα διαρκέσουν για χρόνια...

Must Read

Για 6η συνεχόμενη ημέρα συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά το παρθένο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, «το μέρος με τα περισσότερα είδη αρπακτικών στην Ευρώπη» σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», Μαρία Γανωτή.

Δυστυχώς, στο πέρασμά της η καταστροφική πυρκαγιά αφήνει πίσω της αμέτρητα νεκρά και πυρόπληκτα ζώα, την ώρα που πυροσβέστες και διασώστες μάχονται σε αντίξοες συνθήκες για να σώσουν ό,τι σώζεται από τον φυτικό πλούτο, αλλά και τη σπάνια πανίδα της περιοχής που απαρτίζεται από πολλά προστατευόμενα είδη.

Σύμφωνα με thesstoday.gr, το πρωί της Δευτέρας μέλη του συλλόγου από την Αθήνα κατέφθασαν στο δάσος και έκτοτε πραγματοποιούν μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των ζώων που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, την ώρα που αγωνιούν για την τύχη των προστατευόμενων, σπάνιων αρπακτικών πτηνών, που θεωρούν σπίτι τους το δάσος της Δαδιάς.

«Όλο το δάσος είναι ένα οικοσύστημα που φιλοξενεί 35 είδη αρπακτικών ζώων. Θεωρείται το μέρος με τα περισσότερα είδη αρπακτικών στην Ευρώπη. Εάν δεν έχουν πια δέντρα και τόπους φωλιάσματος, αυτό είναι μια τεράστια απώλεια. Ήδη η απώλεια είναι πολύ μεγάλη. Καίγεται το σπίτι τους», επισημαίνει στο thesstoday.gr η πρόεδρος της «ΑΝΙΜΑ». Συνεχίζοντας, σημειώνει πως στο δάσος της Δαδιάς κατοικούν μαυρόγυπες, μαυροπελαργοί, όρνια, ασπροπάρηδες, βασιλαετοί, χρυσαετοί και πάρα πολλά άλλα είδη αρπακτικών, νυκτόβιων και ημερόβιων, τα οποία είναι όλα προστατευόμενα.

«Οι μαυρόγυπες φωλιάζουν σε δέντρα. Τα πουλιά που φωλιάζουν σε δέντρα έχουν μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαυροπελαργούς που είναι εκεί πέρα. Μαυρόγυπες και μαυροπελαργοί θέλουν μεγάλα, ώριμα και παλιά δέντρα για να φωλιάσουν. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα δέντρα δεν θα έχουν πού να κάνουν φωλιές, δεν θα κάνουν απογόνους και το προστατευμένο είδος θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Μπορεί να χαθεί. Μόνο εκεί φωλιάζουν απ’ όλη την Ευρώπη», όπως εξηγεί.

Τα διασωθέντα ζώα από την πύρινη λαίλαπα

Κατά τις χθεσινές εξορμήσεις στο πεδίο της καμένης γης, οι διασώστες εντόπισαν πολλά νεκρά και πυρόπληκτα ζώα όπως χελώνες, σαύρες, βάτραχους και φρύνους. Εκεί έχουν στήσει έναν σταθμό όπου τα περιθάλπουν και τα φιλοξενούν προσωρινά.

Οι διασώστες δεν μπορούν ακόμη να προσεγγίσουν το σημείο όπου φωλιάζουν τα άγρια πτηνά, καθώς η φωτιά καίει ακόμη σε πολλά μέτωπα. Όπως επισημαίνει όμως η κα Γανωτή, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπυρική ζώνη στο κομμάτι όπου φωλιάζουν αυτά τα πτηνά, με πρόθεση και μέριμνα να μην περάσουν οι φλόγες σε εκείνο το σημείο. «Το κομμάτι στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές από τους μαυρόγυπες δεν έχει πληγεί ακόμη. Ακόμη όμως δεν μπορεί να μετρηθεί το μέγεθος της καταστροφής. Τα μεγάλα αρπακτικά πετούν. Έχουν φύγει μεν, όμως από τους πυκνούς καπνούς έχουν αποπροσανατολιστεί», σημειώνει.

Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, καθιστά τη φωτιά που καίει επί σειρά ημερών εξαιρετικά ζημιογόνα με καταστροφικές συνέπειες που θα διαρκέσουν για χρόνια. Σύμφωνα με την πρόεδρο της «ΑΝΙΜΑ», «η απώλεια ενός τέτοιου οικοσυστήματος είναι τρομακτική. Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα δάσος παλιό, με μεγάλα πεύκα που δεν μεγαλώνουν γρήγορα και δεν είχε καεί ξανά. Είναι μεγάλη η σημασία του για τη διατήρηση της άγριας ζωής».

Προς τις φωλιές των αρπακτικών κινείται η φωτιά

Νοτιοδυτικά, προς το πυροφυλάκιο της Γερακίνας, το τμήμα του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών, κινείται με αργή ταχύτητα και έρπουσα η πυρκαγιά, καθιστώντας τη συγκεκριμένη περιοχή του δάσους το κύριο μέτωπο της φωτιάς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων με την κατάσβεση φορέων, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος παραμένει στη Δαδιά. Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες, με το πρώτο φως της ημέρας τα μηχανήματα έργου συνεχίζουν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης, η οποία θα δώσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή, ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή τους Εθνικού Πάρκου, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, που παραμένουν ισχυρές, επιχειρούν κατά θέσεις σε όλη την έκταση του πάρκου, όπου προσβάλλουν την πυρκαγιά χαμηλά προς αποφυγή νέων αναζωπυρώσεων, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This