Τρία βασικά σενάρια για τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» εξετάζονται από τις ελληνικές Αρχές εδώ και μήνες, με τους αρμοδίους να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν ισάριθμα σενάρια ελληνικών αντιδράσεων.
- Το πρώτο σενάριο είναι το τουρκικό γεωτρύπανο, φεύγοντας από το λιμάνι στο οποίο εδώ και ενάμιση μήνα προετοιμαζόταν, να κατευθυνθεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραβιάζοντας για ακόμα μία φορά -όπως στο παρελθόν το «Μπαρμπαρός»- την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός οικοπέδων, όμως, τα οποία δεν έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.
- Το δεύτερο σενάριο είναι το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να κατευθυνθεί σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά σκάφη το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα συνεχίσει τον ναυτικό «Αττίλα» που τα τελευταία χρόνια εκτυλίσσεται στην ΑΟΖ της Κύπρου, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα, τόσο στην κυπριακή πλευρά όσο και στις εταιρίες με τις οποίες αυτή συνεργάζεται για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή, ότι τίποτα στην περιοχή δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως τη συναίνεση της Τουρκίας.
Το συγκεκριμένο σενάριο δείχνει να κερδίζει έδαφος, ειδικά μετά τις πρόσφατες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για εύρεση ενός σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Με δεδομένο ότι η Κύπρος δεν διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί με τα τουρκικά σκάφη και ότι θα υπάρξουν μόνο διπλωματικές αντιδράσεις, φαίνεται ότι αυτό το σενάριο έχει πολλά κέρδη και χαμηλό ρίσκο για την Τουρκία.
Το χειρότερο σενάριο
- Το τρίτο σενάριο το οποίο εξετάζουν στην Αθήνα εδώ και μήνες είναι το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» να ξεκινήσει ένα περίεργο ταξίδι από την περιοχή πλησίον του Καστελόριζου, την οποία οι Τούρκοι θεωρούν ότι αποτελεί Μεσόγειο και όχι Αιγαίο, και να συνεχίσει είτε προς τη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, μέσω του συμπλέγματος των ελληνικών νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου, είτε να κατευθυνθεί απευθείας -όπως ζητούν οι φιλοπόλεμες φωνές- νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Είναι σαφές ότι, εάν υλοποιηθεί οποιοδήποτε σκέλος του τελευταίου σεναρίου, οι πολεμικοί στόλοι των δύο χωρών θα έλθουν για ακόμα μία φορά αντιμέτωποι. Αθήνα και Λευκωσία ισχυρίζονται ότι έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ θεωρείται ότι το διεθνές πλαίσιο, όπως έχει σχηματοποιηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ευνοεί τις ελληνικές θέσεις.
Λίγες ώρες, πάντως, προτού το τουρκικό γεωτρύπανο ξεκινήσει την πορεία του η τουρκική αεροπορία για ακόμα μία φορά προέβη σε υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας. Συγκεκριμένα δύο ζεύγη πολεμικών αεροσκαφών F-16 προέβησαν σε δύο παραβιάσεις, ενώ ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος πραγματοποίησε ακόμα 21, συμπεριλαμβανομένης μιας υπερπτήσης άνωθεν της νησίδας Κανδελιούσσα στις 8.21 το πρωί, σε ύψος 21.000 ποδών (6.400 μ.).
Διαβάστε ακόμα: