Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ, ωστόσο οι σκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου ήδη έχουν ξεκινήσει να αφορούν στο τι αναμένεται να συμβεί σε επιχειρήσεις, σχολεία και κλειστούς χώρους από τον επόμενο μήνα.
Η πορεία του κορωνοϊού εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες παρά το γεγονός ότι οι συνωστισμοί είναι εμφανείς και τίποτα δεν θυμίζει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί τους προηγούμενους μήνες στη χώρα μας. Πάντα οι καλοκαιρινοί μήνες είναι για την κυβέρνηση η… αφορμή για να «ξεχνά» την ύπαρξη του ιού! Αναλύοντας τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εξήγησε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο εξακολουθούν να είναι τα άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 80 έτη καθώς οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Όσον αφορά στους διασωληνωμένους η εικόνα των στοιχείων δείχνει ότι αφορά τα άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη ενώ αντίθετα τα κρούσματα αφορούν στην πλειονότητά τους τα άτομα ηλικίας 35-40 ετών, σημείωσε η κυρία Ψαλτοπούλου.
«Η τρίτη και τέταρτη ηλικία έχει και άλλες συννοσηρότητες και αυτά μπορεί να επιδεινώνουν την κλινική τους εικόνα. Κατανοώ ότι με τον κορωνοιό ο καθένας στερήθηκε την ελευθερία του αλλά γνωρίζουμε πλέον τα αντιικά φάρμακα, τον εμβολιασμό και τα μέτρα» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ερωτηθείσα για την εικόνα από τα πανηγύρια προτρέποντας όσους έχουν συμπτώματα να κάνουνε τεστ «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Η κυρία Ψαλτοπούλου ρωτήθηκε και για το θέμα της επιστροφής των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία τονίζοντας ότι «η προσπάθεια είναι τα παιδιά να έχουν ατομική ευθύνη όσον αφορά τη χρήση μάσκας, γενικά οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές»
Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα, επισημαίνει η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία επισημαίνει πως «η σταδιακή μείωση της θνητότητας από τον κορωνοϊό, λόγω του εμβολιασμού και της ανάπτυξης αποτελεσματικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα των στελεχών του κορωνοϊού, οδήγησε εκατομμύρια άτομα σε “long Covid” ή “post-Covid” (μετά-Covid) διεθνώς».
Σύμφωνα με το CDC, τονίζει η ίδια, το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται συχνότερα σε 3 κατηγορίες ανθρώπων. «Σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή διασωληνωθεί, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα με μέτρια συμπτωματολογία ή και χωρίς συμπτωματολογία, με μόνο θετική διάγνωση Covid». Επιπρόσθετα, όπως λέει άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα για τον κορωνοϊό έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκριτικά με τα εμβολισμένα που νόσησαν ξανά. «Η τελευταία κατηγορία που έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για μετά – Covid σύνδρομο είναι άτομα με άλλες νοσηρότητες πριν από τη νόσηση», εξηγεί η κ. Ψαλτοπούλου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο όρος «long Covid» περιλαμβάνει τα ζητήματα υγείας που παρουσιάζονται σε ασθενείς 3 μήνες μετά από πιθανή ή επιβεβαιωμένη SARS-CoV-2 λοίμωξη, με συμπτώματα και σημεία που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες μετά, και για τα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διάγνωση, τονίζει.