Στην «κλοπή του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, προχώρησε πριν 10 χρόνια ο Γιώργος Σαρματζόπουλος. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έκλεψε από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012, παραβιάζοντας τα συστήματα ασφαλείας, τρία έργα. Το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Picasso στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το οποίο φιλοτέχνησε το 1939 (δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στην Κατοχή), το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιετ Μοντριάν, και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).
Ο Σαρματζόπουλος αποφυλακίστηκε υπό όρους, με τον 6ο Τακτικό Ανακριτή, Αθανάσιο Μαρνέρη, να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε και να διατάζει την αποφυλάκισή του με ηλεκτρονική επιτήρηση.
Μετά την απελευθέρωσή του δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πως «ό, τι συνέβη οφείλεται στην αγάπη του για την τέχνη. Κάθε άνθρωπος στη ζωή του μπορεί να κάνει λάθος. Ήθελα να εμπλουτίσω τη συλλογή μου» και ότι η ιδέα να κλέψει τους πίνακες του μπήκε στο μυαλό το 2010. «Ο καθένας θα μπορούσε να μπει από μία ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, να σπρώξει με τα πόδια του μια γυψοσανίδα. Άμα έχεις δει και ταινίες κάλλιστα μπορείς να το κάνεις».
Ο δε δικηγόρος του Σάκης Κεχαγιόγλου είπε ότι «χωρίς τη βούληση τη συνεργασία και την έμπρακτη μεταμέλεια του κ. Σαρματζόπουλου, ο ανεκτίμητης αξίας πίνακας του Πικάσο δεν επρόκειτο να επιστρέψει ποτέ στην Εθνική Πινακοθήκη».