Δεν θα χτυπήσει φέτος στις 12 Σεπτεμβρίου το κουδούνι στο δημοτικό σχολείο της Γαύδου, καθώς οι δύο μαθητές που πήγαιναν σε αυτό μεγάλωσαν και πλέον πρέπει να φοιτήσουν σε γυμνάσιο.
Ωστόσο, προκαλεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι η οικογένεια των δύο παιδιών θα αναγκαστεί να κοπεί στα δύο, καθώς στο ακριτικό νησί δεν υπάρχει γυμνάσιο για να φοιτήσουν κι έτσι χρειάζεται να μεταβούν στην Κρήτη.
Το μεγάλο ζήτημα που υπάρχει στο νησί σχολίασε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή. «Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν αδύνατη την ίδρυση και λειτουργία γυμνασίου στο νησί. Απαιτούνται οκτώ με εννέα εκπαιδευτικοί, γιατί υπάρχουν μαθήματα ειδικότητας. Δεν μπορούν να παραλειφθούν μαθήματα γιατί καταστρατηγείται το ωρολόγιο πρόγραμμα και το καταστατικό. Θα είναι αμφίβολο να βρεθούν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, και ακόμα κι αν βρεθούν θα υπάρχει πρόβλημα στις μετακινήσεις τους. Εχουμε πάρα πολλές παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει διαφοροποίηση και δυνατότητα κάλυψης όλων» δήλωσε.
Πάντως, η μητέρα των παιδιών Εφη Γεωργακά χαρακτήρισε «κοροϊδία» όσα υποστήριξε ο κ. Κόπτσης. «Επέλεξα να κάνω την οικογένειά μου στα σύνορα. Μεγάλωσα τρία παιδιά, πολλές φορές κινδύνευσε και η υγεία τους, με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Εχουμε μια Πολιτεία που δεν μας κοιτάει σε τίποτα» είπε η γυναίκα εξοργισμένη. Η κυρία Γεωργακά είναι μητέρα ακόμα ενός παιδιού που πηγαίνει στο νηπιαγωγείο και θα έρθει μαζί της στην Κρήτη. Οπως τόνισε, είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά να μαζέψουν τα πράγματά τους και σε 10 μέρες να αποχωριστούν τον πατέρα τους και τον τόπο τους.