Ιδιαίτερα κρίσιμος θεωρείται ο φετινός Σεπτέμβριος για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού κάνει την εμφάνισή της, την ώρα που τα σημάδια αποκλιμάκωσης του προηγούμενου πανδημικού κύματος ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί στους επιδημιολογικούς δείκτες.
Το άνοιγμα των σχολείων και η επιστροφή των παραθεριστών είναι δεδομένο -όπως στο τέλος κάθε καλοκαιριού- ότι θα οδηγήσουν σε άνοδο των κρουσμάτων. Παράλληλα, η ανοσία από τον εμβολιασμό τείνει να εξασθενήσει, γεγονός που δρα επιβαρυντικά στη διασπορά. Έτσι θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό πως η Κένταυρος ή, διαφορετικά, η υποπαραλλαγή BA.2.75 θα επικρατήσει πολύ σύντομα έναντι των άλλων (Όμικρον 4 και 5), ακόμη και έως τα τέλη του επόμενου μήνα ή τις αρχές του Οκτωβρίου.
Το επίκεντρό της νέας παραλλαγής ήταν -και όπως φαίνεται, παραμένει- η Ινδία, που προκαλεί πλέον πάνω από το 60% των ημερήσιων κρουσμάτων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη παραλλαγή που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός έχει έως στιγμής ανιχνευτεί σε περισσότερες από 20 χώρες. Συνεπώς, μοιάζει απίθανο η Κένταυρος να μην κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας. Στο συγκεκριμένο συμπέρασμα καταλήγει και ο καθηγητής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως είναι θέμα χρόνου η συγκεκριμένη μετάλλαξη να κυριαρχήσει και στη χώρα μας.
Ο ίδιος μάλιστα εμφανίστηκε αρκετά ανήσυχος, προχωρώντας σε ορισμένες δυσοίωνες εκτιμήσεις για το φετινό Φθινόπωρο. «Περιμένουμε να δούμε ένα μεικτό φαινόμενο: μια σημαντική αύξηση σε διασπορά που θα φτάνει τα 30.000 κρούσματα μεσοσταθμικά, με ταυτόχρονη ελεγχόμενη αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας» τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην επίπτωση που θα έχει αυτό στη μαύρη λίστα των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας, υποστήριξε ότι οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 50 με 60 ημερησίως, όπως συνέβη και στο στάδιο της κορύφωσης, εκτιμώντας πως η δυσμενής αυτή πρόβλεψη μπορεί να συμβεί τέλος Νοεμβρίου.
Οι απόψεις για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ωστόσο ποικίλουν και αυτό συμβαίνει διότι μερικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι’ αυτήν, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι δεν είναι πολύ πιθανόν να εξαπλωθεί ευρέως, καθώς και ότι δεν εμφανίζει συμπτώματα βαριάς νόησης. Αυτό ωστόσο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι πως μια σειρά μελετών έχει δείξει ότι η Όμικρον 5 και η Κένταυρος έχουν παραπλήσιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων, είναι απορίας άξιο πώς ορισμένοι Έλληνες επιστήμονες επιμένουν στην πεπατημένη του μαζικού εμβολιασμού με τα υπάρχοντα εμβόλια, όπως η Ματίνα Παγώνη, η οποία τόνισε πως η απάντηση στη μετάλλαξη Κένταυρος είναι ο εμβολιασμός με την τέταρτη δόση.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο είναι πως από τα δεδομένα στην Ινδία δεν φαίνεται ακόμη η μετάλλαξη Κένταυρος να αυξάνει τα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτων. Οι συνδυασμένες επιπτώσεις των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού και των προγενέστερων μολύνσεων εκτιμάται ότι βοηθούν σημαντικά. Αυτή η υβριδική ανοσία πιστεύεται ότι μπορεί να προστατεύσει και να κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους εκτός νοσοκομείων. Παρότι όμως η Κένταυρος δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως ως τώρα, θα μπορούσε να το κάνει στη συνέχεια. Ορισμένες αλληλουχίες της εμπεριέχουν μια μετάλλαξη που βρέθηκε στη BA.5 και ονομάζεται L452R. Αυτή θα μπορούσε να αυξήσει την ικανότητα της υποπαραλλαγής για επαναλοιμώξεις.
Ακόμη δε κι αν τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων παρέμεναν χαμηλά σε ένα κύμα που θα προκαλούσε η παραλλαγή Κένταυρος, η υψηλή συχνότητα νέων περιστατικών θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο κόσμο με long Covid-19. Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα εμμένοντα συμπτώματα μετά τους τρεις μήνες από τη διάγνωση. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει διατήρηση της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας διεθνώς. Και αυτό είναι πλέον το μεγαλύτερο στοίχημα της επιστημονικής κοινότητας: πώς θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα νέα κρούσματα, καταλήγει άρθρο στο «Nature».