Η «εξαφάνιση» αναισθησιολόγων από το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο ή ένα καπρίτσιο των γιατρών, όπως επιχειρεί να πείσει η κυβέρνηση. Αντίθετα, αιτία είναι τόσο το ύψος της αμοιβής που λαμβάνουν όσο και οι εξαντλητικές ανάγκες που καλούνται να καλύψουν, λόγω των τραγικών ελλείψεων.
Αποτέλεσμα είναι από τη μια πλευρά όλο και περισσότεροι αναισθησιολόγοι να προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα με αμοιβές που «δεν έχουν ταβάνι» -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι γιατροί-, και από την άλλη κάποιοι να φεύγουν και για το εξωτερικό προκειμένου να βρουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας.
Μεγάλοι «χαμένοι» είναι φυσικά το ΕΣΥ, οι αναισθησιολόγοι που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι πολίτες, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με μια απίστευτη ταλαιπωρία. Μια τέτοια ιστορία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο, όπου η αναισθησιολόγος του γενικού νοσοκομείου του νησιού έχει ξεπεράσει τα όρια της φυσικής εξάντλησης.
Η γιατρός Πολύμνια Γαλανού κατήγγειλε δημόσια στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου πως το νοσοκομείο έχει μείνει ουσιαστικά με μία αναισθησιολόγο, παρά τις υποσχέσεις για ενίσχυσή του με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλες περιοχές. «Δεν αντέχω άλλο» είπε και γνωστοποίησε πως από τις 2 Απριλίου απέστειλε υπόμνημα στον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρήστο Ροϊλό για να καταρτίσει πρόγραμμα μετακίνησης αναισθησιολόγων, εν όψει του καλοκαιριού, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια από την πλευρά του, καθώς ο αναισθησιολόγος που μετακινήθηκε δύο φορές από την Κάλυμνο το έκανε οικειοθελώς, σε συνεννόηση μαζί της.
Ανέφερε επίσης ότι ο νέος διοικητής του νοσοκομείου προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα χωρίς να «ενοχλεί» τη 2η ΥΠΕ, με αποτέλεσμα η ίδια να εφημερεύει σχεδόν ολόκληρο τον μήνα. Επιπλέον, δήλωσε αποφασισμένη να απευθυνθεί σε δικηγόρο προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να μπορέσει να διεκδικήσει νομικά να κάνει τις εφημερίες που ορίζει ο νόμος.
«Εχω ηθική, δεν θα καταδεχθώ να πάρω αναρρωτική άδεια. Αυτό που συντελείται είναι ένα κακούργημα στις πλάτες των πολιτών» είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου και προϊσταμένη του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου, τονίζοντας ότι για την κατάσταση είναι ενήμερη τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο τοπικός και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι οποίοι «θα έπρεπε να έχουν βγει στα κάγκελα». «Αν κάποιος πεθάνει στο Νοσοκομείο Ρόδου, κανείς δεν θα σκεφτεί ότι η Γαλανού είναι κουρασμένη» κατέληξε.